ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce pe caniculă se bea ceai fierbinte?



 


 

 

Cînd dorim să ne răcorim pe timp de vară, ne gîndim la apă rece, înghețată, băuturi cu gheaţă, dar cu siguranţă nu la un ceai fierbinte. Cine vrea o băutură fierbinte pe caniculă? Dar, în fapt, băuturile fierbinți mult mai bine ne ajută să ne răcorim decît cele reci, scrie npr.org. De ce?

 

Peter McNaughton de la Universitatea Cambridge a dat o explicaţie acestui fenomen. Pe limba noastră există receptori specifici, care primesc informaţii din exterior. Receptori sînt mulți, iar unul dintre ei este responsabil de fierbinte.

Atunci cînd mîncaţi sau beţi ceva fierbinte, receptorii trimit un semnal la creier, că în gură este "fierbinte". Aceasta, la rîndul său, pornește mecanismul de răcire, adică semnalul că trebuie să înceapă transpirația.

Desigur, după ce beți un ceai fierbinte vă este mai cald, dar în acelaşi timp, vă răciți mai repede, grație sistemului de răcire internă.

Este interesant, că aceiași receptori reacționează la ardeiul iute chili, din care cauză apare senzația de fierbințeală. Probabil, din acest motiv chili este atît de popular în ţările tropicale. El ne face să transpirăm și pornește alte mecanisme de reducere a temperaturii corpului.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 15 iulie 2012 14:02
Vizualizări: 3273

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
77
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
48
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
220
Sub fertilitatea din așezarea ecologică Zvon-Gora de lângă Vitebsk, unde locuiesc Vlad și Alla Mișurni, se înțelege nu c...
169