ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De la o casă convenţională la cea solară




Majoritatea caselor existente pot fi convertite în solare. Obiectiv: a reduce consumul energiei cel puţin în jumătate datorită sistemului de izolare și instalării ferestrelor noi și a acoperi 50 % de energie pentru căldura termică, instalând o mică unitate solară. Investiţiile menţionate pot constitui la 15.000 de euro, însă construcţia unei case va fi de două ori mai scumpă. Adesea este trecut cu vederea faptul că reconstrucţia "energetică" a unei case vechi înseamnă un confort sporit și respectiv creșterea valorii casei. Cu toate acestea, majoritatea proprietarilor au frică să facă un astfel de pas. Ei sunt siguri că vor putea astupa "lacunele energetice" cauzate de creşterea costurilor la încălzire. Peste câţiva ani, încrederea lor poate ajunge la zero.
 

Reconstrucţia casei vechi .

Calea de la o casă convenţională la una solară, de obicei, trece prin reconstrucţia  tehnică treptată a sistemelor de inginerie. Acest lucru ar trebui să fie tratat cu grijă și perspicacitate. Numai printr-o îmbunătățire semnificativă a nivelului de izolare puteţi recupera 50 % din costul instalării unei unităţi de energie solară. Pentru a instala vertical colectorul şi dispune de un stocator de energie mare, uneori trebuie să întreprindeţi măsuri de construcție suplimentare.
 

Instalarea unui colector

Ca și în construirea unei case noi, suprafaţa ocupată de un colector nu se poate abate mai mult de 30 de grade la vest sau la est. Panta de cel puțin 35 de grade, dacă este posibil 45-60 de grade, ar fi avantajoasă, deoarece permite o mai bună utilizare a energiei solare în timpul iernii și să evităm supraîncălzirea în timpul verii. Dacă acoperișul nu vă permite să îndepliniţi aceste condiții,colectorul poate fi plasat pe fațada sudică sau pe clădirea adiacentă.

Instalarea unității de stocare a energiei

Pentru a stoca căldura soarelui este necesar să utilizaţi o unitate cât mai mare. În casele vechi acest lucru este de obicei imposibil din cauza lipsei de spațiu, prin urmare unitățile solare sunt plasate în subsol: acestea sunt aduse sub formă de piese individuale și asamblate pe loc. Alternativa: mai multe unităţi mici conectate între ele. Mărimea stocatorului definește parametrii unităţii solare.
 

Încălzirea cu temperaturi scăzute

Cu cât mai joasă este temperatura de încălzire, cu atât mai mare este eficienţa sistemului solar. Soluția ideală este un sistem de încălzire cu panouri. Este mai simplu să instalaţi sistemul de încălzire a pereţilor, decât o pardoseala "caldă " , în plus acesta protejează zidurile de umiditate. Radiatoarele existente pot funcționa la o temperatură mai scăzută, dacă veţi îmbunătăți izolația termică a casei.
 

Încălzirea suplimentară cu biomasă

Există diferite variante de încălzire suplimentară a stocatorului. Ele depind de sarcina termică a clădirii, dorința de a investi şi nevoile proprietarilor locuinţei în confort. De exemplu, puteți înlocui încălzirea centrală pe carburanţi cu pelete de lemn, totodată vor fi utilizate același rezervor și aceeași depozitare pentru combustibil. Alternativa: cazanul cu un dispozitiv pentru distilarea uscată a lemnului. Dacă nivelul de izolare a casei este înalt, puteţi folosi în interior cuptoare care ard aşchii sau granule de lemn, cu admisiunea a apei.
 

Implementarea proiectului "Casa solară"
Construcția treptată a unei case solare
Sector de construcţie și orientare la sud


La alegerea sectorului de construcţie ar trebui să acordaţi atenție la faptul dacă este posibil să construiţi casa, plasând-o în partea de sud. Este admisibilă o ușoară deviere la vest sau la est (30 de grade ). În timpul iernii suprafaţa instalaţiei solare  nu ar trebui să fie umbrită (trebuie să ţineţi cont de posibilitatea construirii terenului aferent).

Схема размещения коллекторов по солнцу с ориентиром на юг.

 

Schema instalării colectoarelor spre soare
Sfatul unui constructor cu experiență

Deja în faza inițială de planificare ar trebui să luaţi în considerare o serie de caracteristici: de exemplu, locaţia colectorului și a stocatorului. Prin urmare, ar trebui să solicitaţi sfatul unui arhitect cu experiență, în acest caz, având experiență în construcţia caselor solare.
 

Planificarea casei

Arhitectul dezvoltă un plan de construcţie a casei. Lucrările de construcţie efectuate de experții individuali sunt combinate într-un plan general, comparaţi prețurile de la diferiți producători. Arhitectul oferă diverse opțiuni pentru planificarea detaliată a conceptului general al casei solare . Alternativa: comandaţi dezvoltarea proiectului unei companii de proiect şi de construcție.
 

Selectarea experților

Pentru a efectua lucrările tehnice se recomandă să folosiţi serviciile  acordate de profesioniști care au experiență în instalarea unităţilor solare.
 

Transformarea treptată a unei case convenţionale în cea solară

Sfaturi competente cu privire la economisirea energiei

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 09 octombrie 2013 11:04
Vizualizări: 3206

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
133
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
168
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
155
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
168