Declarația epocală a lui Dalai Lama

/ Vizionări: 820

Эпохальное заявление Далай-Ламы

În sfîrșit am găsit pe cineva care împărtășește punctul meu de vedere asupra lumii! El nu este nimeni altul decît Dalai Lama - ideologul budismului care este încă în viaţă!

Am citit recent declarația sa epocală privind irelevanța religiei:

Prietenia dintre omul şi leii (Video)
Prietenia dintre omul şi leii (Video)

„Toate religiile din lume, cu un accent special asupra dragostei, compasiunii, răbdării, toleranței și iertării, pot contribui la dezvoltarea valorilor spirituale și fac acest lucru. Dar realitatea globală de astăzi este astfel încît adăugarea eticii la religie nu mai are sens. De aceea, sînt ferm convins că a venit timpul să găsim o cale de a evita religia în rezolvarea problemelor de spiritualitate și etică”.

Liderul religios tibetan a citat din cartea sa "În afara religiei. Etica pentru întreaga lume" publicată în 2011, în care Dalai Lama spune că religia în sine nu poate oferi o rezolvare favorabilă a problemelor globale.

„Orice rezolvare bazată pe religie a problemei privind neglijarea valorilor interioare niciodată nu va fi universală și în consecință va fi nepotrivită. De ce avem noi nevoie astăzi? De o abordare a eticii care nu apelează la religie și poate fi la fel de acceptabilă atît de credincioși, cît și de necredincioși: este o etică laică", - scrie liderul tibetan.

Potrivit ziarului "Los Angeles Times" care supune analizei cartea lui Dalai Lama, călugărul budist de 77 de ani nu "dezamăgește credință", ci mai degrabă pune pe primul loc necesitatea unor valori morale universale, bazate pe compasiune şi actuale în vremurile noastre .

Schimbare
Schimbare

Metafora care îi place lui Dalai Lama sună în felul următor:

„ Diferența dintre etică și religie se aseamănă cu diferența dintre apă și ceai. Etica fără conținut religios este apă, necesară vital pentru sănătate și supraviețuire. Etica, asociată cu religia este ceai – un amestec hrănitor şi aromat de apă, frunze de ceai, condimente, zahăr și, în Tibet, un pic de sare”.

„ Dar indiferent de modul în care acesta a fost pregătit, ingredientul principal întotdeauna va fi apa", - spune el. "În timp ce noi putem trăi fără ceai, nu putem trăi fără apă. La fel noi ne naştem liberi de religie, însă nu ne naştem liberi de nevoia de compasiune".

Dalai Lama, decernat cu Premiul Nobel pentru Pace în 1989, de mult timp este un susținător activ al compasiunii, toleranței religioase și nevoii de a reuni ştiinţa şi spiritualitatea în fața suferinței din lumea contemporană.