Defileul „La Castel”- tărîmul legendelor

/ Vizionări: 7650

Defileul „La Castel”- tărîmul legendelor

 

Defileul „La Castel”- tărîmul legendelor

 

Defileul din rezervaţia peisagistică „La Castel” este o minune a naturii, o carte deschisă a timpului. Vederea defileului deasupra văii rîului Racovăţ, în apropierea satului Gordineşti ni s-a părut foarte impresionantă.

Sătenii au compus multe legende şi cîntece închinate Racovăţului şi rezervaţiei „La Castel”. Chiar şi denumirea „La Castel” este legată de o poveste de dragoste şi de un castel care a dispărut în negura vremurilor. În locul castelului şi a dragostei fierbinţi au rămas să dăinuie peste secole stîncile uriaşe şi pereţii de piatră care au împrumutat de la timpurile de odinioară forma unor castele medievale sau a unor cetăţi dacice. Legenda spune că pe una din stîncile greu accesibile, cîndva se înălţa un castel, unde locuia o frumoasă domniţă, ce fusese răpită şi ascunsă aici de către iubitul ei, deoarece părinţii se împotriveau căsătoriei lor. Întorcîndu-se de la vînătoare, ceata veselă de prieteni urca spre castel pe poteca abruptă. Dar zadarnice le-au fost încercările. La jumătate de cale, într-o peşteră spaţioasă îi aştepta ospăţul: mese încărcate cu bucate delicioase şi vinuri alese. După masa copioasă, ameţiţi de licoarea vinului, tinerii nu mai puteau să urce spre castel. Cu timpul, turnurile castelului s-au topit. Dar locurile din împrejurimi, poteca ce duce spre castel, desişul pitoresc al Răcovăţului păstrează şi astăzi misterioasa denumire „La Castel”.

Versantul stîng al defileului este mai înalt decît cel drept, de pe el poate fi văzut ca în palmă tot ocolul silvic, care este destul de lung (mai mult de 1 km), dar şi valea rîului, şi adîncimea defileului impresionează în mod deosebit – este de circa 100 m. Foarte frumos arată pădurea şi unii versanţi ai pantei drepte, care e abruptă şi stîncoasă, în timp ce panta stîngă este mai înaltă şi lină.

Din acest loc se poate vedea întregul şir de toltre din preajma meandrului brusc al rîului Racovăţ, ceea ce face ca acest monument al naturii să aibă un farmec aparte, de neuitat. În plus, de pe această pantă se deschide o privelişte minunată către satul Gordineşti şi poate văzută mai de aproape stînca cretacică albă, care stă singuratică în apropierea ocolului silvic şi pe care localnicii o numesc „dintele dragonului”.

 

 

Sursa: moldovenii.md