Deliciul toamnei! Ce trebuie să știi despre dovleac

/ Vizionări: 2360
Tag-uri:

Тыква

 

Dovleacul este un aliment extrem de bogat in antioxidanti si vitamine. Contine vitamina A si compusi importanti precum leutina, xantina si caroten. Dovleacul vine sub diferite forme si greutati, putand atinge chiar si 25 de kilograme. Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de proteine, minerale, vitamine si grasimi omega 3.

Beneficiile dovleacului

Supa picantă cu dovleac
Supa picantă cu dovleac

- Este sarac in calorii. 100 g de dovleac furnizeaza doar 26 de calorii si nu contine colesterol sau grasimi saturate; in schimb este bogat in fibre, antioxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat de dieticieni pentru reglarea nivelului de colesterol si a pierderilor in greutate;

- Contine vitamina A, vitamina C si vitamina E. Vitamina A este un antioxidant puternic necesar corpului pentru mentinerea sanatatii pielii si a ochilor. De asemenea, studiile au aratat ca alimentele bogate in vitamina A protejeaza organismul de cancerul la plamani si a cancerului oral;

- De asemenea, este o sursa excelenta de polifenoli precum carotenul, criptoxantina si zeaxantina. Carotenul se transforma in vitamina A in organism;

- Zeaxantina protejeaza retina impotriva razelor ultraviolete;

- Dovleacul este o sursa excelenta de complex de vitamina B.

- De asemenea contine cuprum calciu, potasiu si fosfor;

- Semintele de dovleac sunt surse de fibre grasimi mononesaturate, care sunt bune pentru sanatatea inimii. In plus, contine proteine, minerale si vitamine si triptofan – care este excelent pentru creier.

Cum să alegi un dovleac

Cand alegi un dovleac ai grija sa sune infundat, sa fie greu, sa nu aiba taieturi sau crapaturi. Daca nu este taiat poate fi pastrat multe saptamani in locuri reci, bine aerisite. In cazul in care este taiat este recomandat sa-l tii in frigider.

Unii dovleci au fost tratati cu inseticid pe coaja. Asa ca spala-l bine pentru a indeparta orice urma de praf, insecticide/fungicide. Atunci cand vrei sa-l folosesti in bucatarie este recomandat sa-l tai in bucati cat mai mici.

Cîteva modalități de servire a dovleacului

Dovleacul poate fi preparat in diverse moduri: copt, sub forma de tocanita. Pentru a beneficia din plin de toti nutrientii ar trebui consumat imediat dupa preparare.

 

Sursa