ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dependența omului de natură




 

Dependența aceasta e una evidentă. Ea este baza existenței umane și a societății în general. Analizând această materie putem vorbi despre dependența omului materială și biologică de natură.

Dependența materială

Din cele mai vechi timpuri omul s-a bucurat de darurile naturii. Ea i-a asigurat și adăpost și hrană. Astăzi, în principiu, nimic nu s-a schimbat. Doar că ne folosim de aceste daruri în cantități mult mai mari și, uneori, foarte nechibzuit.

Progresul ne-a „ajutat” să ne retragem de la natură, să o stăpânim și să ne folosim de unicitatea ei în avantajul propriu. Tot ce produce omul de azi se datorează secolelor de observații și experienței acumulate. Datorită generozității ei, omul a reușit să-și mențină superioritatea și să ajungă la noi culmi ale evoluției.

Natura este sursa tuturor cunoștințelor a societății noastre. Deschizând noile legi ale planetei, omul exploatează în scopuri proprii procesele și legile ale naturii. Aceste procese ajută la crearea unor condiții de viață mai confortabile și convenabile pentru societate.

Potrivit multor oameni de știință și gânditori remarcabili, natura joacă două roluri majore în viața oamenilor. În primul rând, este mediul nostru de existență - solul fertil, fructele și legumele, cerealele, plantele etc. Într-al doilea rând, obținem beneficii prin muncă. Aici se are în vedere aplicarea resurselor naturale, minerale și derivaților ai acestora.

Exploatând resursele naturale, nici nu realizăm toate daunele pe care le provocăm naturii și nu înțelegem că încălcăm echilibrul delicat al său. Însă aceste încălcări afectează în mod direct starea de sănătate a oamenilor. Nu e un secret că aerul curat, apa, siguranța alimentară sunt o garanție a sănătății și longevității. Anume această dependență a omului este cea mai pronunțată și evidentă.

Dependența biologică

Uneori, nici măcar nu realizăm măsura dependenței noastre de natură. La urma urmei, fără aer organismul nostru este capabil să supraviețuiască timp de câteva minute, fără apă - timp de câteva zile, și fără hrană - pentru aproximativ două-trei săptămâni.

Toată lumea știe despre beneficiile soarelui, apei și aerului curat, și a produselor naturale, bogate în substanțe nutritive. Tot mai des încercăm să înlocuim acestea cu vitamine artificiale, suplimente alimentare și alți aditivi. Cu toate acestea, deseori ele nu provoacă efectul dorit. Ar trebui să înțelegem că este imposibil de a trăi lângă o uzina metalurgică, a administra anumiți aditivi și spera la păstrarea sănătății.

Multe procese fiziologice din organism au loc prin contact direct cu natura. La expunerea la soare se produce vitamina D; aerul curat furnizează toate organele și sistemele cu oxigen, ajutându-le să funcționeze în ritm corect; apa asigură curățarea tegumentelor și previne deshidratarea.

 

Sursa
 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 09 noiembrie 2014 11:07
Vizualizări: 3263

Citiţi de asemenea

Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
4
Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândea...
6
În anul 1881, familia Tolstoi s-a mutat la Moscova pentru a oferi copiilor educație. Tolstoi a avut dificultăți în a acc...
29
Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
137