Descoperire surprinzătoare privind miezul Pămîntului

/ Vizionări: 2914

Descoperire surprinzătoare privind miezul Pămîntului 

 

Oamenii de știință de la Institutul Carnegie din Statele Unite au făcut experimente cu oxidul de fier, expunîndu-l unor condiții de temperatură și presiune asemănătoare celor din miezul Pămîntului, unde se întîlnesc două straturi, informează BBC News.

La temperatura de 1.650 de grade C și la presiunea de 650.000 de ori mai mare decît presiunea atmosferică, metalul și-a schimbat gradul de conductibilitate electrică.

Dar structura metalului a fost surprinzător de neschimbată, conform echipei de cercetare. Descoperirea ar putea avea implicații asupra înțelegerii modului în care miezul Pămîntului dă naștere cîmpului magnetic al planetei.

Cercetătorii au supus materialul apoi la presiuni de pînă la 1,4 milioane de ori mai mari decît presiunea atmosferică de la nivelul mării și la temperaturi de 2200 grade C.

Ei au descoperit că metalul își schimbă proprietățile sale electrice, fără nicio modificare de formă, putînd fi un izolator sau un conductor, în funcție de variația temperaturii sau a presiunii.

 

 

Sursa: moldovenii.md