Despădurirea accelerează topirea gheţarilor

/ Vizionări: 4860

Despădurirea accelerează topirea gheţarilor

 

Despădurirea accelerează topirea gheţarilor

 

Relativ recent, noi am publicat fotografii, care ilustrează scădere catastrofală a gheţarilor de munte de pe planetă, dar nu numai încălzirea globală este principalul vinovat de ceea ce se întâmplă. Modificări locale de mediu pot declanşa, de asemenea, topirea rapidă a gheţarilor.

„Căciula de gheaţă” a Rusiei ar putea să dispară
„Căciula de gheaţă” a Rusiei ar putea să dispară

Potrivit unor autori, despădurirea din jurul lanţurilor muntoase, de asemenea, contribuie foarte semnificativ la dispariţia gheţarilor.

Aer de pe pante munţilor, care sunt împădurite, are o temperatură mai scăzută şi  umiditate mai ridicată, decât aerul de pe pante neîmpădurite. În plus, pădurile atenuează variaţiile de temperatură. Curente ascendente ale aerul mai umed de pe pantele munţilor împădurite nu în ultimul rînd contribuie la stabilizarea țestei de gheata de munte.

Potrivit lui Nicolae Pepin din Universitatea din Portsmouth, despădurirea ramurilor muntoase ale Kilimanjaro a jucat un rol important în reducerea de record a rezervelor de gheaţă a acestui munte.

P.S. În perioada anilor 1912-2007 volumul gheţarilor de pe Kilimanjaro a scăzut cu 85%. Totodată, un sfert din pierderile de gheata a avut loc din 2000 până în prezent. O astfel de reducere catastrofală a gheţarilor  nu a fost observată în ultimii 11700 ani.

 

 

Sursa

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137