Despot Vodă – un aventurier pe tronul Moldovei

/ Vizionări: 4532

Деспот Водэ – авантюрист на престоле Молдовы 

 

555 de ani de la urcarea lui Ștefan cel Mare pe tronul Moldovei
555 de ani de la urcarea lui Ștefan cel Mare pe tronul Moldovei

Iacob Heraclid sau Despot Vodă, a domnit în Moldova în anii 1561-1563. Este primul aventurier la tronul Moldovei; un venetic care nu avea nici în clin nici în mînecă cu Ţara Moldovei, ci poate numai faptul, că, ajunsă sub stăpînirea otomanilor, sfîşiată de luptele partidelor boiereşti pentru tron, care, de regulă, erau unelte ale unor interese străine, ţara noastră ajunsese de izbelişte, cînd orice haidamac sau hoţ de drum mare se putea aburca în scaunul ei.

 

Istoria acestui şuieră-vînt e tot atît de fantezistă, ca şi genealogia îngăimată de el însuşi, dar repetată, ca şi multe altele, de A. Xenopol. În 1561 cu oaste strînsă în Transilvania năvăleşte în Moldova şi îl alungă pe Alexandru Lăpuşneanu de la tron.

Roman I – singur stăpînitor al Moldovei de la munte pînă la mare
Roman I – singur stăpînitor al Moldovei de la munte pînă la mare

Țara era nemulțumită, mai ales că, propaganda protestantă protejată de Despot, în serviciul căreia pusese și școala înființată de el la Cotnari, deranja așezămintele bisericii ortodoxe. Criza a fost agravată de decizia lui Despot de a bate monedă, pentru care s-a folosit aurul și argintul bisericilor. A emis primul taler moldovenesc, după sistemul monetar occidental. Încercările lui de a reforma moravurile țării, marginalizarea boierilor prin aducerea de consilieri străini și împovărarea poporului cu noi impozite, i-au grăbit căderea.

Despot a fost detronat în urma complotului boierilor și moare lovit de buzduganul lui Ștefan Tomșa la 5 noiembrie 1563, după care trupul său a fost decapitat, iar capul său împăiat a fost trimis la Constantinopol.

 

 

Sursa: moldovenii.md