Despre hârtia care germinează cu flori sau material săditor în cutia poştală
Despre hârtia care germinează cu flori sau material săditor în cutia poştală
În ultimii decenii scrisori de hârtie sunt rare, dar cărţile poştale sunt încă tari pe poziţie. Ilustratele multicolore cu cuvintele calde se obişnuieşte să se dea într-un plic, şi dacă cărţile înşişi, de regulă, sunt păstrate, soarta plicului nu este atât de evidentă. E păcat să-l aruncăm, nu este nevoie să-l păstrăm. Deşi pentru unele plicuri (ca, şi ilustrate poştale, de altfel) există o altă opţiune neobişnuită – ele pot fi… răsădite!
Pentru hârtia specială care germinează cu flori există o mulţime de aplicaţii: în afară de plicuri ar putea fi, de exemplu, cărţi de vizită, invitaţii, semne de carte şi chiar etichete de vin! Acest miracol este produs din celuloză de 100% reciclată. Astfel, combinarea produsului cu seminţe face posibilă reutilizarea hârtiei şi, în acelaşi timp, crearea unui lucru nou, în acest caz, a plantelor verzi.
Procesul de fabricare implică mărunţirea produselor finite de hârtie cu un adaos de apă pentru a obţine o masă de celuloză în care sunt adăugate seminţele de flori sălbatice. Ca rezultat, vom obţine un produs original ecologic.
Astfel de articole produce compania Botanical PaperWorks din Winnipeg, Manitoba (Canada). Potrivit reprezentantului său, Amanda Stevens, o tehnică specifică de fabricare a hârtiei le permite să facă produse din hârtie cu seminţe, folosind numai materialele reciclate (adică maculatură). "În calitate de adaos, folosim seminţe de flori sălbatice, deoarece la multe alte plante seminţele sunt mult mai mari, aceste seminţe sunt foarte mici şi sunt supuse imprimării" -, spune Stevens.
Compania Botanical PaperWorks este implicată în producerea articolelor din hârtie - de la colecţii de nuntă (invitaţii, plicuri şi chiar confetti) până la foi publicitare calendare şi certificatele de cadou. O linie separată reprezintă cartele cu seminţe de iarbă.
Din plic de hârtie plantat în pământ , răsar flori de câmp vii –ciuboţica cucului, clarkia, Black-eyed-Susan (rudbeckia) - plante din familia astrelor (ochiul boului), inclusiv margareta galbenă, lobularia (alyssum maritim), margarete perene şi gura-leului (atirrhinum). Există şi alte variante – cu astfel de produse din hârtie putem creşte busuioc, mărar, cimbru şi chiar legume cum ar fi morcovi şi salată.
Setul este format din fragmente de busuioc, arpagic, salbie, mentă, mărar şi pătrunjel, iar pe partea de verso a cartelei este scrisă reţeta adecvată. Stevens spune că împreună cu cadou persoana primeşte plante care pot fi cultivate şi folosite în bucătărie.
Procesul de creştere este ridicol de simplu – este nevoie doar să pregătiţi solul (indiferent dacă va fi o parte din grădină sau un ghiveci pe fereastră), să presăraţi hârtia cu un strat subţire de pământ şi să expuneţi la soare. Pentru germinarea seminţelor este nevoie de lumina soarelui şi de apă - trebuie să aveţi grijă ca înainte de apariţia verdeţii hârtia să rămână umedă.
Diferite companii folosesc diferite metode de a fabrica hârtie, rămâne neschimbată, doar ideea de creare a producţiei reciclate, care, practic, este fără deşeuri.
Don Martin, un angajat al companiei «Bloomin» (or.Boulder, Colorado), susţine că produsele lor sunt perfecte pentru a face invitaţii şi articole de papetărie, deoarece scrisorile trimise devin un pic mai special. Şi este greu să susţinem contrariul.
Pentru a fi siguri de calitatea bună a produselor, angajaţii Botanical PaperWorks testează lotul de seminţe pentru germinare şi înflorire.
O astfel de plăcere nu este ieftină, dar avem o alternativă - să facem totul cu mâinile proprii.
Pentru a fabrica o hârtie de "floare" este necesar să:
- Colectaţi o mulţime de hârtie (cel mai potrivit pentru acest scop sunt resturi de ziare, ambalaj pentru ouă, hârtie de ambalaj, şerveţele de hârtie şi prosoape, foi publicitare, pagini din cartea de telefon, etc.), rupeţi în bucăţi mici şi puneţi într-un blender, astfel încât să-l completaţi, cel puţin, pe jumătate.
- Turnaţi în volumul rămas apă caldă.
- Porniţi mixerul la o viteză mica aproximativ timp de 10 secunde, apoi măriţi viteza şi aşteptaţi o jumătate de minut, până când nu va rămâne nici un petic de hârtie vizual distins.
- Turnaţi o jumătate de linguriţă de seminţe de flori şi amestecaţi bine cu mâna.
- Treceţi masa obţinută pritr-o sită, folosindu-vă de lingură sau spatulă, presaţi prin sită apa rămasă.
- Aranjaţi pe o suprafaţă plată, o bucată de flanel sau de fetru şi turnaţi masa de hârtie.
- Cu lingură sau lopăţică redaţi o formă dorită suprafeţei de hârtie. Cu cât mai subţire este stratul, cu atât mai repede se va usca. Cu ajutorul unui burete aplatizaţi amestecul (acesta va absorbi apa), apoi presat suprafaţa cu pânza sau prosop din micro fibre (pentru eliminarea apei).
- Lăsaţi hârtia să se usuce, apoi întoarceţi cu grijă.
Sursa: facepla.net