Despre un om adevărat

/ Vizionări: 3102
Tag-uri:

Despre un om adevărat

 

Despre un om adevărat

 

În viaţa reală nu este uşor să găseşti modele pentru idolarizare, însă recent am descoperit africanul din Burkina Faso, Yakub Sawadogo, şi acest lucru a schimbat totul.

Yakub Sawadogo este numit omul care a învins deşertul. Mai precis, a învins un vestitor teribil al deşertului - Sahel: când în anul secetos dispare verdeaţa, copacii pier, iar pământul se transformă într-o scoarţă, din care anul viitor nu va răsări nimic. Sahel înaintează cu fiecare an şi redobândeşte terenuri fertile. Africanii se luptă cu acest fenomen prin utilizarea unei tehnici străveche zai: sapă gropiţe în care se reţine apa de ploaie (altfel ea, pur şi simplu, se revarsă pe solul fierbinte şi se evaporă). Dar au fost timpuri când chiar şi zai nu a ajutat şi multe familii au emigrat în ţările vecine (Gabon, etc.), unde nu a reuşit să ajungă Sahel.

Yakub nu a plecat, şi a început să lupte cu această problemă.

El a inventat:

  1. să pună paie în gropiţe pentru a reţine umiditatea;
  2. să facă acest lucru în prealabil, înainte de însămânţare;
  3. să aducă termite care prin săpăturile lor ar face solul poros, friabil, şi, prin urmare, capabil să reţină mai multă apă.

Şi a reuşit să crească o livadă adevărată, apoi o pădure, apoi multe hectare de păduri şi livezi. Este interesant faptul că adversarii metodelor sale (şefii tribali) au interzis ţăranilor să asculte pe Yakub, deoarece acest lucru contravine tradiţiilor ... În final, adversarii i-au incendiat plantaţiile , şi Yakub a trebuit să înceapă din nou. Dar el nu a cedat şi a început totul din nou; acum meritele lui sunt recunoscute de toată lumea. În opinia mea, este un exemplu pentru noi toţi.

 

 

Sursa: abc.livejournal.com (trad. Ecology.md)