Dezintegrarea meteoritului deasupra regiunii Celeabinsk (estul Rusiei) ar putea provoca o gaură de ozon

/ Vizionări: 3356

 

Ученый: падение метеорита в Челябинской области может вызвать возникновение озоновой дыры

 

 

Canada a fost lovită de un meteorit de 100 kg (Video)
Canada a fost lovită de un meteorit de 100 kg (Video)

O gaură de ozon s-ar putea forma în urma dezintegrării vineri a unui meteorit la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre deasupra regiunii Celeabinsk (estul Rusiei), a declarat astrofizicianul rus Serghei Zamozdra, candidat în ştiinţe, doctor profesor asociat la Facultatea Fizică Teoretică din cadrul Universităţii de Stat din Celeabinsk, citat de publicaţia electronică Gazeta.ru.

 

'După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru', a spus omul de ştiinţă rus, menţionînd că atunci cînd un astfel de corp intră în atmosferă şi explodează, el distruge în primul rînd stratul de ozon.

Potrivit acestuia, s-ar putea ca deasupra regiunii Celeabinsk să existe deja o gaură de ozon, dar de dimensiuni nu prea mari. 'Şi cred că am putea fi expuşi la o cantitate mai mare de raze ultraviolete', a adăugat el, adăugînd că, întrucît majoritatea meteoriţilor nu sînt radioactivi, nu s-a produs o contaminare radioactivă.

A fost greu de prevăzut unde va cădea cu exactitate meteoritul. Eroarea de calcul în acest caz este de 500 de kilometri, spune omul de ştiinţă rus. Pe Pămînt cad multe astfel de pietre mari, dar, judecînd după explozie, meteoritul dezintegrat vineri deasupra regiunii Celeabinsk a avut o greutate mare. Un astfel de eveniment are loc o dată la 20-30 de ani, a mai spus el.

Anterior, directorul Observatorului Kourov de pe lîngă Universitatea Federală din Sverdlovsk, Polina Zaharova, estimase, într-o declaraţie pentru Interfax, că este vorba de un meteorit de peste 1 kg, ceea ce în opinia sa este destul de mult, întrucît 'astronomii iau în considerare sutimi sau miimi de gram, atunci cînd ceva ajunge în atmosferă'

 

 

 

 

Sursa: noi.md, youtube.com

 

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137