Dioxidul de sulf din fructele uscate poate fi înlăturat ușor

/ Vizionări: 21468

Dioxidul de sulf din fructele uscate poate fi înlăturat ușor

Majoritatea fructelor uscate, livrate pe piață, sînt prelucrate cu dioxid de sulf, notat pe ambalaj drept conservant E220. Acest conservant previne dezvoltarea microorganismelor în fructele uscate, le permite să nu se înnegrească, cu alte cuvinte, le conferă un aspect apetisant și sporește foarte mult termenul de păstrare.

Însă dioxidul de sulf este un compus foarte toxic.

Și deși există norme și concentrații maxime admise la procesarea produselor, totuși, am dori ca el să nu ajungă în organism.

Panforte – un deliciu italian minunat. El conține un munte de nuci, fructe uscate și pomușoare!
Panforte – un deliciu italian minunat. El conține un munte de nuci, fructe uscate și pomușoare!

Înlăturarea dioxidului de sulf din fructele uscate se face în baza faptului că acesta se dizolvă foarte bine în apă. E suficient să țineți fructele uscate în apă de temperatura camerei timp de 30 -60 de minute, schimbînd de cîteva ori apa. După aceasta, o parte din E220 se pierde și fructele pot fi mîncate.

Putem face un test mic de înlăturare a conservantului E220 dintr-un pachet cu fructe uscate, pe care producătorul l-a indicat în componența produsului.

Punem fructele uscate într-o cană, turnăm apă de temperatura camerei și lăsăm pe o oră. Important: procesul de dizolvare a dioxidului de sulf se încetinește odată cu creșterea temperaturii apei, de aceea, nu trebuie folosită apa caldă, cu atît mai mult, fierbinte. Timp de o oră, amestecăm de cîteva ore fructele, pentru ca dioxidul să iasă mai bine.

O reacție calitativă la dioxid este reacția cu permanganatul de kaliu. În rezultatul reacției, soluția mov de permanganat își pierde culoarea.

Luăm cîteva firicele de permanganat de kaliu și le dizolvăm într-o cantitate mică de apă. Apoi adăugăm apa de la fructele uscate. Dacă dioxidul de sulf nu este prezent în apă, atunci nu se va întîmpla nimic. Iar dacă este – atunci va avea loc reacția de decolorare a soluției mov.

Acest fapt demonstrează că dioxidul de sulf a trecut în apa în care au fost muiate fructele uscate, formînd sare de sufl și sulfați.

Sfat: înainte de întrebuințare, mai ales copiilor, muiați fructele uscate în apă de temperatura camerei și spălați-le apoi sub jetul de apă.