Diversitatea biologică în Amazon: beneficiile ecoturismului

/ Vizionări: 8416
Tag-uri: ,

Diversitatea biologică în Amazon: beneficiile ecoturismului

 

Diversitatea biologică în Amazon: beneficiile ecoturismului

Ecoturism în Lituania
Ecoturism în Lituania

 

Turismul ecologic nu exercită o influenţă asupra prezenţei mamiferelor mari din Amazon, acest fapt a fost dovedit într-un studiu ştiinţific în care pentru prima dată sunt comparate diversitatea biologică a zonelor potrivite pentru ecoturism şi ariilor protejate. Mai mult decât atât, ecoturismul poate contribui la protecţia biodiversităţii în zonele în care nu au fost întreprinse măsuri oficiale pentru a conserva natura, dar care sunt vitale pentru sistemul ecologic.

De la sfârşitul anilor 1980, când ONU a început să promoveze ecoturismul ca o modalitate de a proteja mediul înconjurător, fără a recurge la utilizarea lui economică, dezbateri despre beneficiile ecoturismului nu se opresc.

Ciupercile din pădurea Amazonului ajută la crearea norilor de ploaie
Ciupercile din pădurea Amazonului ajută la crearea norilor de ploaie

Pentru a obţine răspunsuri la astfel de întrebări, doi cercetători spanioli au petrecut patru luni în inima Amazonului, pentru a determina prezenţa  mamiferelor mari în Bonanza, o proprietate privată care este utilizată pentru ecoturism în Rezervaţia Biosferei Manu. Rezultatele acestor studii demonstrează ca ecoturismul nu numai nu afectează bogăţia biologică a acestui teritoriu, dar chiar ar putea avea un impact pozitiv asupra biodiversităţii.

În cadrul studiului efectuat la moşia Bonanza cercetătorii au descoperit 41 de specii de mamifere mari din cele 48 înregistrate în întreaga rezervaţie. Conform unuia dintre cercetători, savantul Salvador, diversitatea speciilor din această regiune nu a fost afectată cu nimic. Au fost găsite toate speciile sensibile la prezenţa omului şi, deşi oamenii de ştiinţă nu au reuşit  să calculeze numărul populaţiilor de animale, astfel de specii cum ar fi tapir şi mistreţ, au fost găsite într-o abundenţă chiar mai mare, decât în pădurile virgine.

Având în vedere că studiul a durat patru luni, oamenii de ştiinţă au fost capabili să compare fauna pe parcursul anotimpului uscat şi sezonului ploios.

Dezastru vizibil din spatiu. Defrisari masive in Amazon
Dezastru vizibil din spatiu. Defrisari masive in Amazon

După cum a menţionat  Salvador, vorbind despre ecoturism, ar trebui să înţelegem diferenţa, deoarece un safari fotografic în Kenya nu este acelaşi lucru care a fost studiat în pădurile tropicale din Amazonia. Importanţa studiului constă în faptul că biodiversitatea zonelor, potrivite pentru ecoturism, anterior nu a fost comparată  cu biodiversitatea ariilor protejate, cel puţin, în Amazon.

"Dimensiunea zonelor pentru ecoturism nu are nici o semnificaţie deosebită, având în vedere vastitatea ecosistemului din Amazon şi, totuşi unele specii au fost anterior influenţate", - explică Salvador. Una din ele a devenit vidra gigantică, inerentă Amazonului, care, conform Uniunii Mondiale de Conservare a Naturii, se consideră pe cale de dispariţie. Specialistul a menţionat că au fost studiate cazuri izolate, însă comparaţii reale, până la acest studiu, nu au fost efectuate. Acţiuni adverse în cadrul ecoturismului, care au avut un impact negativ asupra vidrei, au fost, în principal, legate de transportul fluvial. De exemplu, bărcile care transportau turiştii, navigau prea aproape de habitatele vidrelor.

Rezultatele a patru luni de muncă pe teren şi interviuri cu locuitorii indigeni au arătat că, Bonanza găzduieşte  cel puţin 85% din specii. Experţii, de asemenea, au menţionat că animalele din zonele cu natura primitivă nu au fost găsite în Bonanza, însă s-ar putea să apară acolo, dat fiind faptul că acestea nu sunt considerate deosebit de sensibile la prezenţa umană, chiar şi în ciuda rarităţii lor.

 

Diversitatea biologică în Amazon: beneficiile ecoturismului

Lămpile cu LED bugetare pe Amazon
Lămpile cu LED bugetare pe Amazon

 

În afară de stabilirea faptului că zonele cu ecoturism au fost mediu de habitat pentru aproape aceleaşi mamifere mari ca şi pădurile virgine ploioase,  Salvador şi colegii lui au descoperit o diferenţă între tipuri de păduri. "Amazonia este eterogenă. Pădurile în jurul râurilor mari sunt foarte diferite de cea ce creşte pe teren solid, - relatează Salvador. - Acest tip de păduri este  sub o mare ameninţare, deoarece anume aici se mută coloniştii". Acest fapt este asociat de solurile fertile, bogate în depozite de minerale, aduse de râuri din Anzi, precum şi de un simplu fapt că în Amazon fluviul este echivalent cu drumuri.

Cercetătorii au descoperit ca pădurile aluviale (inundate) joacă un rol foarte important, pentru că mai multe specii le folosesc sezonier. Există o perioadă pe an cu mai puţine precipitaţii, atunci când în aceste păduri se coc fructe. Aceste rezultate susţin teoria altor autori, şi ele trebuie să fie luate în considerare la elaborarea măsurilor pentru a proteja mediul înconjurător.

Pădurile tropicale din Amazon. Bazinul râului Amazon, Brazilia (+Foto)
Pădurile tropicale din Amazon. Bazinul râului Amazon, Brazilia (+Foto)

Protejarea zonelor de păduri aluviale afectează nu numai fauna inerentă acestui loc, dar şi populaţiile care trăiesc în zonele mult mai extinse. În prezent, politica de conservare a mediului este destinată, în primul rând, masivelor vaste de păduri uscate care nu prezintă un interes special pentru colonişti din cauza solurilor sărace şi accesului limitat. În consecinţă, conservarea naturii costă ieftin politicienilor . Anume aici apare importanţa ecoturismului. În general, ecoturismul este concentrat în zona de coastă din cauza accesibilităţii, precum şi din cauza faptului că aceste regiuni sunt mediul de habitat pentru specii atractive şi spectaculoase, cum ar fi aligatorii, vidre gigantice şi papagalii ara.

Rezultatele studiului indică faptul că pădurile din benzile de coastă, utilizate pentru ecoturism, pot fi o alternativă pentru a proteja teritoriu care este vital pentru sistemul ecologic din Amazon – teritoriu care deseori nu este printre cele protejate oficial.

 

 

Sursa: facepla.net