Dolmenele Givat Bazak. Gamla Dolmens (+Foto)

/ Vizionări: 2530

Дольмены

 

Gamla este o Rezervație naturală arheologică, situată în partea centrală a Înălțimilor Golan, cu aproximativ 20 de kilometri la sud de orașul Katzrin, Israel. Zona a fost declarată rezervație naturală la 9 ianuarie 2003, zona de rezervă ocupă 8380 km².

Aici, pe ambele părți ale drumului, care duce la Gamla, este situat Givat Bazac - cel mai mare din țară câmp cu dolmene. Suprafața acestui câmp este de 3,5 kilometri pătrați, aici se găsesc mai mult de 200 de dolmene.

10 dintre acestea au fost excavate de arheologi, nouă erau goale, iar în al zecelea a fost găsit un schelet, orientat spre est, de o perioadă mai târzie decât cea a dolmenului. Majoritatea dolmenelor au o structură simplă - două părți laterale verticale și o piatră orizontală drept acoperiș. Vârsta megaliților e de aproximativ 4-6 mii de ani.

În regiunea aceasta există cel puțin 800 de dolmene, precum și un număr mare de alte monumente antice: multe gorgane și cairne de diverse forme și dimensiuni, rămășițele unor zidiri, inclusiv a unei cetăți; se găsește și un cimitir vechi imens. Unele grupuri de dolmene se află în zonele minate de către sirieni, poate că acesta a fost motivul pentru care majoritatea dintre ele s-au păstrat.

ДольменыДольмены

Дольмены

Дольмены

Дольмены

Дольмены

 

Sursa: dostoyanieplaneti.ru