Dolmenul de la Calden

/ Vizionări: 2520
Tag-uri:

Дольмен

 

Germania, comuna Calden, Hesse

Dolmenul «Duhului»
Dolmenul «Duhului»

Dolmenul de la Calden este un mormânt megalitic din epoca ceramică neolitică în Calden (Hessen, Germania). A fost descoperit în 1948.

În interiorul mormântului au fost găsite rămășițe umane, al căror număr variază de la 40 la 80. Rămășițele scheletelor umane sunt într-o încurcătură, dar de multe ori formează niște grupuri integre. Potrivit unor constatări se poate presupune că morții au fost plasați în mai multe rânduri transversale, cu capul spre intrare, unii peste alții (formând până la 4 straturi).

Cei îngropați au avut vârsta medie de aproximativ 30 de ani. Lungimea corpului a fost mică - în jur de 1.62 - 1.65 m la barbati și 1.50-1.59 m la femei. De asemenea, au fost descoperite rămășițele mai multor copii. Trebuie de remarcat că craniile și lățimea deschiderilor nazale erau mai mari, decât la oamenii contemporani.

Alte descoperiri sunt destul de rare. S-a găsit un fragment dintr-o ceașcă, făcută din ceramică cu crestături adânci, caracteristice pentru nord-vestul Germaniei. Astfel, mormântul datează din perioada neoliticului târziu, în jurul anilor 2000-1500 î.Hr.

De asemenea au fost descoperite numeroase vârfuri din silex și unelte acuțite, precum și o bucată de minereu de fier și fragmente de chihlimbar. Descoperirile sunt stocate în Muzeul Hesse în Kassel.

 

Дольмен

Дольмен

 

Sursa: dostoyanieplaneti.ru