Downsifting — evadarea din megapolis (+ Video)

/ Vizionări: 5888

Downsifting - evadarea din megapolis (+ Video)

Downsifting - evadarea din megapolisProblema curselor de şobolan constă în faptul că, chiar dacă veţi câştiga, totuna veţi rămâne un sobolan (Lily Tomlin).

Cine nu ar vrea să abandoneze ritmul accelerat al vieţii moderne în megapolis şi să câştige ceva timp pentru a obţine echilibrul spiritual şi confort în viaţa proprie, ne impusă de oarecare corporaţie? Mulţi dintre noi, cel puţin o dată, s-au gândit cum să oprească această cursă fără sens după mirajul de avere, respectabilitate, încredere în viitor, frica pentru care este cultivată, în mod constant, de către mass-media. Cum să găsim un stil de viaţă sănătos, liniştit, cum să petrecem mai mult timp cu cei apropiaţi, cum să concentrăm vederea asupra bucuriilor de astăzi, decât  asupra fricii faţă de un viitor necunoscut?

Un curent relativ tânăr de downsifting, probabil, a găsit răspuns la această întrebare.

Cine sunt daunshifter-ii

Daunshifter este omul, care voluntar se adoptă unui mod de viaţă mai simplu, decât unei imagine de fericire şi prosperitate, impuse de societate. Aceşti oameni acceptă o muncă mai puţin stresantă, care ocupă mai puţin timp în viaţa lor, ei preferă să-şi petreacă timpul, ocupându-se de lucruri mult mai importante. De asemenea, daunshifter-ii organizează viaţa lor astfel, încât nivelul de consum să fie mai mic, deoarece, nu numărul de costume, maşini, case şi iahturi dă persoanei un sentiment de fericire.

De ce oamenii devin daunshifter-ii?

Petrecând o mare parte din timp ( citeşte "de viaţă") pentru a obţine bunuri materiale, suma cărora cu timpul, începe să depăşească nevoia reală, mulţi oameni încep să observe lipsa de legătură între numărul de bunuri achiziţionate şi fericirea personală. Acest lucru îi face pe oamenii să se gândească la faptul că, probabil, există o altă cale cu alte valori, principala dintre care este timpul nostru, pe care-l putem vinde unui bărbat cu costum şi cravată sau să-l acordăm autoperfecţionării,

familiei, celor draji şi prietenilor, lucrând doar pentru a se asigura numai cu cerinţele necesare.

Downsifting  este o coborâre de scara ierarhică pentru a urca la un alt nivel în alte domenii ale vieţii noastre, care se compune nu numai din muncă. Aşa cum a spus, odată un scriitor: " Trebuie să mâncăm pentru a trăi şi nu să trăim pentru a mânca".

În filmul "Planul de evadare" (Professia: Reporter) Andrei Loşak descrie câteva exemple de downsifting al oamenilor de succes conform standardelor moderne, dar care au refuzat la cuvinte frumoase  "afaceri", "carieră", "respectabilitate".

 

 

 

Sursa