ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dreptul de a păstra tăcerea




Lumea este zguduită de știri, bârfe, anticiparea celor neașteptate și a colapsului. Vrei să te ascunzi într-o bibliotecă de istorie, inhalând mirosul de mobilier din stejar și de cărți vechi, care povestesc despre timpuri când în lume era încă suficient de toate.
Dar deocamdată la noi în țară persistă cultul omului care vorbește. Și, ca orice cult, el furnizează aderenților săi o energie dulce de auto-distrugere.

"Persoana vrednică de stimă este obligată să aibă o opinie despre toate aspectele cheie ale timpului nostru", - îmi amintesc când în toiul epocii sovietice această idee ca o mare revelație a câștigat inimile și mințile oamenilor."Nu se poate să taci" – e o datorie sacră a oricărui cetățean și un ingredient indispensabil al poziției active în viață. Încă mai crezi în acest postulat? Eu, nu.

Fotbal, educație, medicină, politica internă și externă, arta contemporană, asediul Leningradului, reînarmare, istoria Bizanțului, dacă este necesar să hrănim Caucazul, dacă trebuie să predăm Ucraina, ce să facă Putin, ce să facă Hodorkovski, crezi cu adevărat că te pricepi la toate acestea? Eu deja nu cred așa.

De ce actorul popular trebuie să dea sfaturi publice cu privire la modul de a lupta împotriva terorismului? În baza căror cunoștințe și abilități un mare scriitor rus condamnă în contumacie președintele sirian? Câte zile și nopți a petrecut moderatorul unui talk-show glamour, analizând situația din țară, ca apoi să spună cu responsabilitate că aceasta cade într-o prăpastie? Și de ce atunci când sunt întrebat: "Cum apreciați politica Rusiei în Cecenia?" – eu refuz să răspund, în pofida  privirilor aruncate asupra mea cu o simpatie arogantă: " Ei bine, da, desigur ... nu vă puteți permite să împărtășiți opinii sincere..."

Printre numeroasele drepturi ale omului, de care noi în mod regulat abținem umanitatea din jurul nostru este dreptul de a păstra tăcerea. Noi, în general, avem o idee distorsionată despre cuvintele unui om simplu "nu știu". Din timpurile lui Griboiedov abținerea de la judecată și condamnare este un semn de lipsă de onestitate. Eroii lui Molcialin sunt feriți în lume! Să urăm pe cei care se abțin! Taci și vei fi numit călău!

Chiar să fii în măsură să vorbești, trebuie să înveți mai întâi să taci. Cel puțin, așa spune Pitagora, care forța elevii săi să-și petreacă trei ani în tăcere, înainte de a face parte din comunitatea sa.

Cuvintele de prisos nu numai că epuizează creierul și sufletul, ele te lipsesc de reputația, prieteni, rude, aptitudini profesionale. Fiecare judecată iresponsabilă generează zece, se înmulțesc mituri și iluzii, crește gradul de ură universală, spațiul public din țară se transformă într-un fel de orgie în masă de canibalism.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 19 mai 2014 9:20
Vizualizări: 1433

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
86
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
61
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
124
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
102