Eco-pungi: din hârtie, material textil sau plastic?

/ Vizionări: 8952

Эко-пакеты: из бумаги, ткани или пластика?

 

Întrebarea cum să conservăm mediul înconjurător, de mult timp preocupă reprezentanţii conștienţi ai umanității. Bazându-se pe convingerile personale privind reducerea nivelului de topire a ghețarilor și stoparea epuizării resurselor naturale, guvernele statelor, oamenii de știință și activiștii întreprind măsuri în direcția dezvoltării durabile. Însă beneficiile oferite de aceşti paşi uneori sunt destul de îndoielnice.

 

În rezervaţiile din Crimeea va fi interzisă intrarea cu sticle şi pungi din plastic
În rezervaţiile din Crimeea va fi interzisă intrarea cu sticle şi pungi din plastic

De exemplu, în unele state s-a adoptat legea care interzice utilizarea pungilor de plastic. Și s-a dovedit că hotărârea nu este atât de corectă. Trebuie să luăm în seamă anumite nuanțe ale studiilor recent efectuate.

Agenția britanică pentru protecția mediului înconjurător a prezentat un raport pentru anul 2011 la problema evaluării ciclului de viață a pungilor din supermarket. Joana Fry și Chris Edwards, au elucidat amprenta ecologică comparativă lăsată de diferite tipuri de materiale pentru ambalare. Împotriva tuturor așteptărilor, experții cred că un impact minim asupra mediului înconjurător îl au pungile de polietilenă de înaltă densitate. Potrivit nivelului de performanță ecologică, ele au depăşit nu numai obiectele din alte tipuri de plastic, dar şi lucrurile care au fost făcute din hârtie sau bumbac.

Insinuările cele mai grave la adresa susținătorilor de polietilenă conţin afirmația că pungile de plastic sunt mai puţin potrivite pentru a fi utilizate din nou în comparație cu pungile de hârtie și, în special, din țesuturi. Raportul a arătat că în situația în care punga de polietilenă standard va fi folosită o singură dată (de exemplu, se aduc mărfuri din magazin și se aruncă imediat), punga din hârtie poate fi folosită de trei ori, punga rezistentă realizată din polietilenă de densitate joasă – de patru ori, sacul confecţionat din polipropilenă nețesută – de 11 ori și de bumbac – de 131 de ori.

În plus, dacă consumatorul va crește gradul lui de conștientizare și va utiliza toate pungile de polietilena de două ori, atunci el va fi în măsură să crească rentabilitatea producției de polietilenă de 2,2-2,5 ori. Nu vă grăbiți să aruncați plasticul! Utilizați pachetele la maxim și cât este posibil nu cumpăraţi cele noi, indiferent de materialul din care au fost făcute.

 

 

Sursa: naturelover.ru