ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Eco-turism. Eco hoteluri (+Video)



Eco-turism. Eco hoteluri (+Video)


Termenul "Ecoturism" a fost inventat în 1983 de arhitectul mexican, consultant în domeniul ecoturismului, Hector Ceballos-Lascurain. În 1990 a fost organizată Asociaţia Mondiala a Ecoturismului, iar în 1996 deja exista Uniunea Internaţională. În ciuda lipsei unei definiţii comune a ecoturismului, există patru obiective generale.

Obiectivele ecoturismului:

1.Conservarea şi protecţia mediului înconjurător.

2.Îmbunătăţirea bunăstării economice şi culturale a populaţiei autohtone.

3.Creşterea şi îmbogăţirea experienţei turistice.

4. Eficienţa afacerilor şi fezabilitatea economică.

Ecoturism este un tip de turism, al cărui principala motivaţie este zona naturală, călătorii responsabile care nu perturbează echilibrul în mediul înconjurător, ci contribuie la conservarea acestuia şi îmbunătăţesc bunăstarea locuitorilor autohtoni.

Turismul convenţional este recunoscut ca fiind unul dintre "industrii majore" şi are cele mai mari rate de creştere din lume, produce 11% din produsul intern brut din lume, oferă locuri de muncă pentru aproximativ 200 de milioane de oameni, deserveşte în jur de 700 de milioane de turişti pe an, această cifră va creşte până în 2020 şi va ajunge la 4211 de miliarde - datele sunt preluate din „Consiliul Mondial pentru Călătorii şi Turism”.

Eco-turism. Eco hoteluri (+Video)Ecoturism este o direcţie în industria turismului, care vizează mai presus de toate conservarea naturii şi anturajul ei: monumente, plante şi animale. O parte integrantă a ecoturismului este promovarea reciclării, economisirii apei şi a energiei, crearea oportunităţilor economice pentru comunităţile locale.

Pentru multe ţări, ecoturismul este un sector important al economiei. De exemplu, în astfel de ţări, cum ar fi Costa Rica, Ecuador, Nepal şi altele ecoturismul reprezintă o parte semnificativă a produsului intern brut şi a economiei naţionale.

Anul 2002 a fost proclamat de ONU drept Anul Mondial al Ecoturismului. Există două organizaţii internaţionale majore responsabile de ecoturism: Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Turismul OMC. Aceste organizaţii sunt chemate pentru a deschide o discuţie amplă privind contribuţia şi dezvoltarea ecoturismului, schimbul de informaţii, metodele de tragere ale învăţămintelor, dezvoltarea marketingului.

Criteriile pentru ecoturism:

În cercurile academice, sunt adoptate şapte criterii de ecoturism:

  1. Locuri îndepărtate ale naturii, aflate sub protecţia persoanelor fizice şi organizaţiilor speciale.
  2. Reducerea unui impact negativ asupra mediului înconjurător, inclusiv din partea hotelurilor, drumurilor; controlul numărului de vizitatori şi al comportamentul lor pentru a reduce deteriorarea sistemului ecologic.
  3. Sensibilizarea conştientizării ecologice, codul de conduită.
  4. Veniturile din ecoturism sau o parte din acestea sunt destinate pentru conservarea mediului înconjurător, ştiinţă şi educaţie.
  5. Ecoturism ajută populaţiei locale să participe la luarea deciziilor.
  6. Respect pentru cultura autohtonă.
  7. Susţinerea mişcării democratice şi protecţia drepturilor omului.

De fapt, orice tip de turism este o pierdere potenţială a resurselor preţioase şi poluarea mediului înconjurător. Călătoria cu maşina înseamnă benzină, gazele de eşapament; cu avionul – combustibil,consumul de energie. Şi cât de multe produse alimentare sunt consumate în călătorii turistice, precum şi cheltuieli de apă şi energie electrică pentru facilităţile necesare. Deci, toate aceste atribute ale mişcărilor turistice moderne nu sunt deloc compatibile cu gândurile despre viitorul Pământului nostru. Cu toate acestea, omul care întregul an a muncit intensiv în condiţiile de concurenţă dură, are nevoie de odihnă, de călătorie în timpul vacanţei, ca să scape de rutină, cu atât mai mult că pe Internet sunt o mulţime de oferte. Cum putem combina utilul cu plăcere, dacă acestea uneori nu sunt compatibile? Cum să avem grijă să nu dăunăm mediul înconjurător?

Ecoturism presupune faptul că contaminarea poate apărea în orice caz şi se concentrează pe minimizarea eventualelor daune.

De exemplu, încălzire:

În loc de încălzire electrică, în centrele internaţionale de primire a ecoturiştilor încălzirea se face prin arderea lemnelor într-un şemineu sau în sobă. Şi, în ciuda faptului că îmbrăcămintea îmbibă puţin un miros de rug, nu este teribil, în schimb nu dăunează mediul înconjurător.

Apă:

Problema utilizării apei este abordată foarte atent şi rezonabil. De exemplu, în Elveţia, în zone de recreare ecologică, există sisteme speciale de utilizare a apei, după duş apa este utilizată pentru udare sau irigarea grădinii ecologice, situate pe teritoriul zonei de odihnă. Grădinile cresc şi se "hrănesc de la turişti, iar aceştia primesc fructe delicioase şi curate pentru desert.

Este o aplicare ideală a principiului durabilităţii: se formează o reţea de sprijin reciproc între necesităţi şi consumatori.

Ecoturism internaţional

Fanii sporturilor de iarnă ar trebui să ştie că în Elveţia, în Alpi, la o altitudine de 1700 de metri deasupra nivelului mării, se află un orăşel unic, numit Whitepod. 12 corturi – cupole geodezice de culoare verde în vara şi iarna - albă, executate din materiale ecologice curate high-tech, potrivite atât pentru încălzire cât şi răcire. Acest "Ecohotel" deserveşte 24 de persoane laolaltă. Orăşelul este inundat de zăpadă, aerul curat, transparent, pentru că deplasarea cu maşinile acolo este interzisă. Toate plimbările se fac pe jos, pe schiuri sau cu sănii. În loc de energie electrică în corturi sunt lămpi cu ulei şi corturile sunt încălzite cu lemne de foc şi sobe ca şi pe timpurile de mult uitate. În hotel funcţionează un duş comun, sauna, restaurant, în care, respectiv, sunt folosite numai produse ecologice. Mobilierul este realizat din materiale reciclate, aşternute sunt din ţesături organice, gunoi este reciclat.

 

 

 

 

Grecia: Aulimfein Village Resort - Hotel, un colţ frumos al Mării Mediterane, în care plaja ocupă un teritoriu vast. Printre clădiri sunt situate 38 bazine mici, mai multe dintre ele sunt cu apă dulce şi o parte - cu apă sărată. Hotelul a câştigat opt premii pentru menţinerea unei plaje ecologice curate. În cadrul acestei staţiuni balneare ecologice sunt cultivate 75% de legume şi fructe organice, pentru spălarea albiturilor nu se folosesc substanţe chimice, la restaurant sunt servite bucate delicioase din produse ecologice cultivate în grădina proprie.

Danemarca: Scandic - un lanţ hotelier, fondat în Scandinavia şi achiziţionat de compania Hilton în 2001. Reţeaua are 142 hoteluri în 9 ţări, inclusiv Danemarca, Estonia, Germania, Belgia şi ocupă locul al patrulea printre alte hoteluri pentru conservarea unui mediu sănătos.

Micul dejun este servit din produse ecologice, în număr este un coş de gunoi special pentru reciclare, lenjerie de pat şi prosoape sunt confecţionate din ţesături ecologice, utilizarea economică a apei şi energiei electrice printr-un dispozitiv special incorporat în uşă.

Costa Rica: Bungaloul este situat pe teritoriul rezervaţiei Courkovu, parcul naţional al ţării. Bungalouri - eco hoteluri sunt construite printre copaci şi s-au integrat în natură, fără a aduce daune mediului înconjurător. Ele sunt construite din materiale naturale locale, este un sistem de gestionare a deşeurilor; înverzirea se efectuează manual, fără maşini, fără a polua mediul înconjurător. Proprietarii acestui loc, Karen şi John Lewis sunt din localnici şi lucrează în calitate de instructori la rezervaţie.

Moşia Uonika în Noua Zeelandă este un hotel de lux, care oferă vizitatorilor doar noi tehnologii şi distracţii, totodată menţinând calitatea mediului. Ei folosesc energia solară, pereţii izolaţi păstrează căldura. În hotel se foloseşte o metodă de prelucrare a articolelor şi materialelor. Şi în construcţii au fost folosite materiale reciclate.

Promovarea ecologică se dezvoltă în toată lumea, nou ni se propune să alegem un mod de viaţă fericit, sănătos şi dacă acesta este oferit fără obsesie, atunci omul nu are de ales, şi începe să trăiască "ecologic".

În concluzie, vreau să spun povestea unor prieteni care s-au odihnit intr-unul din ecohoteluri europene. În cameră de baie, ei au găsit o scrisoare în care proprietarul hotelului le întreba dacă ei acasă îşi schimbă prosoape şi lenjerie de pat în fiecare zi? Ei au înţeles esenţa mesajului, care constă în economisirea energiei şi apei, utilizare a cât mai puţine chimicale, hotelurile ne permit să decidem, dacă este cazul să se schimbe prosoape în fiecare zi.


Autor: Svetlana Ţvetkova

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 08 decembrie 2011 14:00
Vizualizări: 3852

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
150
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
132
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
188
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
117