ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologia bucătăriei




 

Poluarea cauzată de aragaz și procesul de gătit

Dacă la bucătărie este instalat un aragaz, atunci nu putem evita substanțele nocive formate în timpul arderii gazelor: oxizi de carbon, dioxid de sulf, agenții cancerigeni și altele. Iar în procesul de gătit, mai ales în timpul prăjirii cărnii, sunt formate substanțe cu proprietăți toxice: formaldehidă, amoniac, acroleina, etc.
Noi inhalăm toate aceste substanțe periculoase atunci când ne învârtim în jurul castronului cu alimente clocotite. O parte din substanțe sunt depuse pe plită, iar altă parte rămâne în aer. Toate acestea afectează în mod negativ starea de sănătate a organismului nostru și duc la dureri de cap, oboseală rapidă, palpitații ale inimii.

Cum să reducem riscurile?

- Cât mai des să aerisim încăperea și dacă este posibil, să lăsăm mereu ferestruica întredeschisă. Să ținem ușa de la bucătărie închisă până ce se desfășoară procesul de preparare al alimentelor.
-  Să instalăm coșul de ventilație, care va trage nu doar produsele de ardere, dar și substanțele toxice eliberate în timpul de gătit.
- Dacă este posibil, să înlocuim aragazul cu plita pe energie electrică, eliminând astfel dioxidul de carbon în exces.

Exces de umiditate

Preparând bucate la bucătărie, ați observat cum geamurile sunt aburite? Ș, după un timp oricare vor începe să se separă tapetele pe fundalul sub tavan. Acest lucru se întâmplă din cauza umidității ridicate.
De la cratițe vin aburii, din robinet curge apa de mai multe ori pe zi, și iată că aerul în bucătărie conține un exces de umiditate. În plus, rareori la bucătărie este rece: aragazuri sau plitele pe energie electrică care funcționează în mod constant cresc temperatura la bucătărie, plus umiditatea ridicată, și începem să observăm dureri de cap frecvente, oboseala rapidă, amețeli, și chiar maladii ale tractului respirator superior.
Umiditatea și temperatura ridicată în bucătărie pot duce la un dezechilibru de căldură și de metabolism, deoarece condiția de a "ține capul în frig, iar picioare calde" nu este respectată.

Soluția poate fi instalarea coșului de ventilație și aerisirea frecventă a încăperii, în special în timpul de gătit.

Găleata de gunoi

Găleata de gunoi este plină nu numai de mirosuri neplăcute, dar și atrage, dăunătorii și este un mediu propice pentru înmulțirea muștelor de bucătărie și conține o varietate de microorganisme și spori de fungi de mucegai.
Aruncând în mod repetat gunoiul în găleată noi ridicăm în aer aceste microorganisme mici pe care le inhalăm, iar acest lucru poate provoca alergii, astm și probleme ale pielii.

Pentru a ne proteja de diferite infecții, se recomandă să curățim găleata la fiecare două zile și să încercăm să reținem respirația, atunci când golim găleata sau aruncăm în ea gunoiul. De asemenea, este de dorit să folosim pungi speciale de gunoi și să spălăm cât mai des posibil găleata.

Cuptor cu microunde

Cuptorul cu microunde acum este practic de neînlocuit, dar și el poate afecta organismul nostru. În regim de lucru cuptorul  cu microunde emite unde electrice și magnetice care sunt similare cu radiații de telefon mobil, dar sunt de multe ori mai puternice. Utilizarea frecventă a cuptorul cu microunde timp de câteva ore pe zi, precum și aflarea în apropierea cuptorului cu microunde ce funcționează poate afecta negativ sănătatea noastră: microundele afectează tiroida, organele vizuale și sistemul nervos.

Desigur, sticla specială pe ușa cuptorului cu microunde și plasa de sârmă deasă din interior ne protejează de la cea mai mare parte din această radiație, dar este mai bine să stați lângă cuptorul cu microunde aprins la o distanță de mai mult de 1 metru. De asemenea, nu se recomandă să instalați cuptorul cu microunde pe masă și să fiți în imediata apropiere în timp ce gătiți.

Poluarea cauzată de produse chimice de uz casnic

Deja nu este un secret faptul că aproape toate produsele chimice de uz casnic sunt dăunătoare. De exemplu , lichidul de spălat vase.

Acest detergent este un alcalin caustic care luptă in mod eficient cu grăsimi, dar nu se spală complet cu apă. Ca urmare, toată "chimia" se duce în stomacul nostru, ceea ce duce la ulcere, gastrite și alergii. Unii detergenți conțin clor, formaldehidă și alte substanțe nocive care pot provoca iritații ale pielii mâinilor, inflamarea membranelor mucoase ale ochilor, dificultăți în respirație, să nu mai vorbim de prejudiciul adus organelor interne: stomac, rinichi, ficat, plămâni.

Pentru a reduce efectele negative ale lichidului de spălat vase, țineți seama de  următoarele recomandări:
- Este recomandabil să nu folosiți detergent sau să faceți acest lucru cât mai rar posibil.
- După utilizare, clătiți bine vasele.
- Urmăriți instrucțiunile și nu aplicați din belșug lichidul pe burete.
- Folosiți mănuși de uz casnic.
- Încercați metode tradiționale, cum ar fi muștar.

Mobilier periculos

Cele mai multe dintre mobiliere sunt din PAL, HDF, polimeri, materiale plastice, vopsele și lacuri care emit substanțele chimice dăunătoare pentru sănătate: formaldehidă, fenol, amoniac, benzen, și multe altele. Linoleum, covoare din materiale sintetice, plastic - atât de puține materiale naturale au rămas în apartamentele noastre și, în special la bucătărie!
Străduindu-ne să facem renovări cu utilizarea materialelor din plastic, noi nu ne gândim foarte mult la sănătatea noastră.  Însă materialele artificiale duc la probleme de somn, dureri de cap, oboseală rapidă și alte consecințe neplăcute.
Încercați să cumpărați mobilier realizat din materiale naturale, nu îngrămădiți apartamentul cu mobilă și aerisiți deseori încăperea.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 28 iunie 2014 12:32
Vizualizări: 2064

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
140
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
140
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
279
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
174