ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecologia oraşului = sănătatea umană.



Ecologia oraşului = sănătatea umană.

 

Începem o serie de articole privind experienţa mondială despre crearea zonelor verzi în oraşe şi optimizarea vieţii urbane din punct de vedere al integrării armonioase în mediul natural. Primul articol din această serie este disponibil pe site-ul nostru în limbile rusă şi ucraineană.

De la apariţia oraşelor, din antichitate, aceştea au devenit centrele culturii, industriei şi a educaţie. Prin urmare, timp de secole, oraşele au evoluat ca centrele de concentrare nu numai a oamenilor şi a ideilor, dar şi ca centrele ştiinţifice şi educaţionale. În momentele diferite şi în diferite părţi ale lumii pe curăţenea oraşelor s-a pus accent diferit, dar numai acum, când populaţia unui megapolis depăşeşte, adesea, populaţia unui stat mijlociu, iar oraşele industriale de dimensiune mijlocie se sufocă în urma diferitor emisii industriale, precum şi în urma emisiilor de transport, problema mediului se pune pe primul loc în “hit-parada ecologică”.

Populaţia urbană este în continuă creştere, e rău sau e bine este o altă întrebare. Acest lucru se întâmplă, şi pentru a asigura posibilitatea unei vieţi confortabile a omului în condiţiile de o concentrare mare a populaţiei, suntem nevoiţi să rezolvăm o mulţime de probleme vitale. Şi dacă sarcinile privind furnizarea oraşul cu apă curată, alimente şi energie sunt rezolvate mai mult sau mai puţin stabil, atunci aspectele legate de neutralizarea deşeurilor din oraş (emisii) se soluţionează în fiecare an tot mai dificil.

Se pare că soluţionarea problemelor mediului oraşelor este mult mai uşoară cu recunoaşterea faptului că noi – oamenii -  nu suntem un miracol al naturii, ci o parte din această natură, şi nici un player ultramodern, cu o garnitură fără fir, nu poate izola organismul nostru de la mediul înconjurător şi nu ne va face nici mai inteligenţi, nici mai sănătoşi. Şi nici orice televizor cu cel mai plat ecran sau orice sistem audio cu o valoare de câteva mii de dolari nu poate înlocui o plimbare prin parcul verde.

Prin urmare, am decis să începem o serie de articole dedicate armonizării relaţiilor în oraş, iar noi vom considera oraşul ca un fel de organism cu mediul înconjurător. De aceea proiectele privind crearea copacilor artificiali, purificând aerului din oraş, par o absurditate completă, în timp ce natura a creat deja un "dispozitiv unic " pentru acest scop – un copac obişnuit, care nu numai că absoarbe “gratis” dioxidul de carbon, dar şi multe alte impurităţi dăunătoare pentru sănătatea oamenilor, şi înmoaie clima în oraş, oferind umbră, absorbind zgomotul urban şi pur şi simplu bucurând privirea.

Copacii artificiali – oare există o alternativă de succes pentru plantele naturale?

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 22 mai 2010 12:50
Vizualizări: 6319

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
64
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
43
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
104
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
98