Ecologiștii bat alarma din cauza defrișărilor în „Valea Trandafirilor”

/ Vizionări: 1758

Вырубки деревьев в парке «Valea Trandafirilor» («Долина Роз») были произведены незаконно, без согласования с компетентными специалистами

Defrișările arborilor din parcul „Valea Trandafirilor” au fost efectuate în mod ilegal, fără acordul specialiștilor competenți.

Timp de o noapte, datorită eforturilor angajaților serviciilor municipale a dispărut o alee întreagă, lipsindu-i pe cetățeni de tradiționalul loc de odihnă pe malul lacului. Opinia a fost exprimată de către președintele Fondației pentru Dezvoltare Ecologică «EcoDava» Oleg Sclifos și trecătorii în cadrul unei conversații cu echipa de filmare NOI.md, care s-a deplasat la locul incidentului.

Chirtoca a anunțat una dintre infracțiunile comise de Primărie
Chirtoca a anunțat una dintre infracțiunile comise de Primărie

Ecologiștii se arată indignați de faptul că tăierea copacilor în zonele verzi continuă, în ciuda lipsei temeiniciei acesteia. „Abia de s-a început anul și defrișările iarăși continuă. Această alee frumoasă pe care o avem, din păcate, iarăși se transformă într-un șantier al defrișărilor. Am contactat din nou pe cei de la

„Spații verzi” și ei au încercat să ne convingă că iarăși sînt copaci putrezi care necesită defrișare, însă fără mare experiență în domeniu putem să depistăm că, într-adevăr, sînt foarte mulți copaci verzi care, din păcate, au fost defrișați. Aici puteam să avem o alee destul de verde, destul de frumoasă, pentru că foarte mulți băieți fac cros pe aici, și din această alee frumoasă, din păcate, vom vedea niște trunchiuri de copaci”, a specificat Oleg Sclifos.

El a comunicat intenția ecologiștilor de a continua lupta pentru menținerea zonelor verzi în parcuri. „Vom înainta o cerere ca să primim un răspuns oficial, vom vedea dacă într-adevăr toate actele sînt în regulă. Vom solicita serviciilor municipale de resort, Ministerului Ecologiei și Inspectoratului Ecologic de Stat explicații oficiale în acest sens. Pentru a defrișa copacii este nevoie de concluzia corespunzătoare a fitopatologului și încă circa 10 documente diferite, care ar confirma că copacii sînt bolnavi și urmează să fie supuși defrișării . Însă oficialii municipali se limitează la generalități și nu prezintă nici un document oficial”, a declarat Sclifos pentru portalul NOI.md.

Dwarka — capitala regatului Krishna
Dwarka — capitala regatului Krishna

Trecătorii din parcul „Valea Trandafirilor” și-au exprimat în conversația cu echipa NOI.md nemulțumirea în legătură cu tăierea copacilor de pe alee. „Aici vara era un loc de odihnă, sub copaci stăteau femeile cu cărucioare. În acest scop cîțiva ani în urmă aici au fost instalate bănci la fiecare două - trei pași. Iar copacii au fost foarte frumoși. Cum puteau ei să fie bolnavi sau putrezi? Nici pe departe. Este o sălbăticie”, a spus o doamnă care se plimba prin parc cu familia.

Unul dintre respondenți ne-a spus că pe vremuri copacii erau monitorizați de o echipă întreagă de specialiști din cadrul serviciului municipal. „Cîte crengi au căzut pe trotuar, puteau să cadă și în cap cuiva. Trebuie să lucreze oamenii aici. Înainte, pe vremuri erau cîte 20-30 de oameni care se ocupau numai cu spațiile verzi. Dar acum nu-i nimeni”, și-a împărtășit gîndurile un bărbat.

Precizăm că în noaptea spre 11 ianuarie au fost defrișați arborii care creșteau pe aleea de pe malul unui lac din parcul „Valea Trandafirilor”. Șeful MP „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” Eliferii Haruța a explicat necesitatea defrișării acestora prin faptul că ele erau foarte bătrîni (peste 60 de ani) și ne-a comunicat că decizia a fost convenită cu specialiștii Inspectoratului Ecologic de Stat. Într-un interviu NOI.md el a spus că lemnele vor fi vîndute angajaților structurilor Primăriei și populației social-vulnerabile.

 

Sursa: noi.md