Ecologiștii bat alarma: Se impun măsuri urgente pentru salvarea rîului Bîc! (VIDEO)

/ Vizionări: 1448

Экологи настаивают на срочных мерах для спасения реки Бык! (+Видео)

Expediția ecologică de-a lungul rîului Bîc întreprinsă de voluntarii Fundației de Dezvoltare a Mediului „EcoDava”, a ajuns la final.

După cinci expediții desfășurate în cîteva raioane, zeci de kilometri parcurși de-a lungul luncii rîului Bîc și sute de saci cu gunoi evacuați, tinerii și-au atins principalul obiectiv, acela de a identifica toate focarele de poluare în zonă. În baza rezultatelor studiului, va fi elaborată o hartă ecologică a rîului Bîc, care va fi pusă la dispoziția specialiștilor pentru găsirea unor soluții.

Ecodava și Urmașii lui Ștefan își doresc ca rîul Bîc să devină mai curat
Ecodava și Urmașii lui Ștefan își doresc ca rîul Bîc să devină mai curat

Președintele Fundației „Ecodava”, Oleg Sclifos, ne-a relatat că situația la intrarea în orașul Strășeni este alarmantă, iar dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare, rîul Bîc ar putea dispărea de pe harta Moldovei.

„Sîntem pe traseul din apropierea orașului Strășeni. Apa pe acest traseu lipsește în totalitate. Se spune că rîul Bîc este pe cale de dispariție, noi credem că deja a dispărut. Aici este apă doar cînd sînt ploi sau se topesc zăpezile. Încercăm împreună cu voluntarii să depistăm care este problema ce a dus la secarea acestui rîu, să depistăm gunoiștile neautorizate, focarele de poluare, care ulterior vor fi plasate pe harta ecologică și, împreună cu experții, să găsim o cale de soluționare a acestei probleme”, a precizat el.

Pe marginea problemelor identificate, voluntarii de la „Ecodava” vor sesiza autoritățile competente ale statului, pentru a întreprinde măsurile ce se impun.

„Rîul Bîc este pe cale de dispariție și, dacă nu vom întreprinde măsuri urgente, dacă nu vom crea un buget special de salvare a acestui rîu, cred că putem, cu siguranță, să-l ștergem de pe harta Republicii Moldova”, a adăugat Oleg Sclifos. Continuare: noi.md