Ecologiștii atenționează: Extragerea sedimentelor din Nistru și Prut trebuie interzisă

/ Vizionări: 3096
Tag-uri: ,

 

Экологи предупреждают: Следует запретить добычу отложений из Днестра и Прута

 

Organizațiile de mediu cer autorităților să interzică extragerea nerambursabilă a nisipului, prundișului și pietrișului din rîurile Nistru și Prut. Potrivit lor, aceasta va cauza daune irecuperabile ecosistemelor celor două rîuri și va încuraja ”corupția din sistem”.

Beneficiile proiectului «Schimbările climatice în bazinul rîului Nistru» (VIDEO)
Beneficiile proiectului «Schimbările climatice în bazinul rîului Nistru» (VIDEO)

 

”Înțelegem că trebuie îmbunătățite condițiile pentru transportul naval, însă acest lucru nu trebuie făcut prin metode antiecologice. Rîurile Nistru și Prut au rol de filtru natural pentru purificarea apelor, ele sînt ca două fîntîni mari, care ne furnizează apă potabilă. Aceste spărturi care se vor face vor distruge albia rîurilor, astfel, pot porni alunecări în lanț”, a menționat coordonatorul Grupului de Lucru Mediu, Alecu Reniță. Acesta a adăugat că ”extragerea sedimentelor nu este o necesitate vitală pentru Moldova, ci e doar interesul unor firme din economia tenebră”.

ONG-urile au trimis mai multe scrisori Guvernului și Parlamentului în perioada 2012-2013, în care cer ca Legea privind transportul vamal, care permite extragerea sedimentelor, să nu fie promovată în forma propusă. Mai mult, potrivit legii, aceste sedimentele urmează să fie vîndute.

Autorii legii, Ministerul Transporturilor și Comisia economie a Parlamentului, insistă ca în document să nu fie făcută nicio modificare. În această săptămînă, proiectul de lege va fi examinat în cadrul ședinței Parlamentului.

În Moldova va demara proiectul «Schimbările climatice în bazinul rîului Nistru»
În Moldova va demara proiectul «Schimbările climatice în bazinul rîului Nistru»

 

 

 

 

Sursa: noi.md