ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecosat pentru Belarus



Ecosat pentru Belarus

 

Ameninţările globale: epuizarea resurselor, suprapopularea, distrugerea şi poluarea naturii, criminalitatea şi violenţa în creştere, găuri de ozon – toate aceste fapte sunt consecinţe de imaturitate a societăţii, incapacitatea ei de a înţelege mediul natural, incapacitatea de a alege un sistem socio-politic rezonabil, liderii demni şi de a conduce competent economia.

Criza ecologică este consecinţa activităţii economice iraţionale, ci nu voinţa rea a cuiva. Având în vedere că cu această problemă se confruntă toată lumea, contribuţia arhitectului poate fi deosebit de semnificativă. Unde ne va duce nevoia de a proteja natura şi resursele naturale non-regenerabile: la concentraţia oamenilor în formaţiuni urbane superdense sau la o distribuire uniformă a întregii populaţii pe pământ. Ultima alegere este rezonabilă, deoarece permite oamenilor să se unească cu mediul natural.

Deci,  două forme, cele mai probabile, de aşezări: formaţiuni urbane supercompacte cu o nouă structură de locuinţe cu multe apartamente şi aşezări de tip rural pe baza principiilor de permacultură.

"Tot mai mulţi oameni, în special, locuitorii oraşelor mari suferă de golul teribil şi plictiseala existenţii, parcă aşteptă ceva, ce nu va fi atins niciodată. Cinema, televiziunea, stadionul şi politicile îi pot distra pe scurt timp, dar apoi ei din nou se întorc, epuizaţi şi frustraţi, la pustiul propriei lor vieţi",- un astfel de diagnostic este pus stării actuale a vieţii orăşenilor de către psihologii profesionali. Maladiile sociale într-o mare măsură sunt cauzate de separarea cu natura, cu mediul natural. Revenirea ar trebui să se producă la un nivel calitativ nou şi nu fără ajutorul arhitecţilor, ecologiştilor, psihologilor. Anume acest lucru se întâmplă în lumea occidentală. În anii 70 în America, Europa de Vest, Australia, India a început procesul de înfiinţare a aşezărilor după principiul dezvoltării durabile. Nu un fel de refugiu plăcut pentru câţiva norocoşi, ci un prototip al comunităţii viitorului. Se preconizează că populaţia fiecărei din aşezări se va constitui pentru câteva zeci până la 2-3 mii de oameni. Scopul aşezări – a trăi departe de rivalităţi pe plan naţional, convenţii sociale şi confruntări religioase.

Stilul de viaţă, modul de viaţă – producerea autohtonă a alimentelor, cultivarea grădinilor, întreţinerea animalelor domestice, etc. Dar toate acestea pot fi realizate doar cu condiţia că natura şi mediul nu sunt afectate. Necesitatea de a proteja resursele biologice, peisajul, de a reduce poluarea, etc. sunt o parte integrantă a vieţii. De fapt, este vorba de crearea aşezărilor ecologice sau a eco-comunităţilor, eco-satelor. Declaraţiile, cu care se produce  formarea acestui tip de aşezare pot fi rezumate aproximativ după cum urmează: "Noi nu ne putem baza doar pe tehnologii noi, comunităţile moderne sunt mecanisme de viaţă în clădiri cu multe apartamente. Acestea nu sunt locuri care îmbogăţesc o persoană care are nevoie de un contact strâns cu natura şi sistemele naturale. Eco-casa exemplară va face pe oameni să se gândească la modalităţi alternative şi surse naturale". Situaţia actuală în societatea noastră, oraşele noastre poate fi definită ca provocând infracţiuni. Veniturile catastrofal de mici, lipsa de încredere în viitor, lipsa de oportunităţi de a se realiza în activitatea de muncă generează o dorinţă de a părăsi oraşul. Ataşamentul universal la aşa numite vile ca un loc suplimentar de aplicare a forţei de muncă şi de cultivare a alimentelor este un produs al sistemului socialist, consecinţa dezvoltării ineficiente a agriculturii.

Formele colective de agricultură sunt cunoscute de mult timp şi  au apărut mult mai devreme, decât colhozuri. Ele există alături de gospodării de fermieri şi în ţările occidentale. Diferă doar principiile de funcţionare şi de repartizare a veniturilor. Gospodăriile noastre colective, în forma lor actuală, sunt sortite eşecului, dar ar fi criminal să le distrugem totalmente. Da, colhozurile noastre actuale au terenuri deteriorate, păduri pline cu gunoişte, construcţii urâte. Dar anume în baza satelor semi-abandonate, semi-populate este posibilă înfiinţarea aşezărilor de tip nou. Timpul pune în faţa noastră o sarcină foarte interesantă şi complexă. Sunt necesare abilităţi de organizare, imaginaţia şi competenţa proiectanţilor, entuziasmul viitorilor colonişti. Atunci de ce afacerea nu se mişcă? Soluţii gata făcute, nu există. Fiecare echipă de proiectanţi va oferi propriile priorităţi, bazate pe opinii personale şi experienţe acumulate.

Sondajele de opinii arată că o treime din populaţie în condiţii adecvate, care pot oferi o cazare individuală, este gata să se angajeze în muncă socialmente utilă, eliminând tensiunea şomajului în creştere şi completând produsul social.

Proiectarea caselor de o generaţie nouă poate fi efectuată numai prin luarea în considerare a construcţiei ca un singur organism: designul, aerul condiţionat, materiale, instalaţii sanitare şi zona adiacentă fac parte de un sistem unic. Anume în aşa mod sunt realizate cele mai bune exemple de case energetic eficiente.


Dezvoltarea acestei orientări în condiţiile republicii înseamnă:

  • folosirea în practica de construcţii în masă a materialelor regenerabile accesibile la preţuri reduse (lemn, paie, lut);
  • utilizarea pasivă a energiei solare cu ajutorul colectoarelor solare, accesibile consumatorului chiar şi cu venituri mici;
  • introducerea tehnologiilor avansate privind eliminarea şi utilizarea deşeurilor, canalizării, folosirea raţională a apei, energiei electrice;
  • soluţii de proiectare destul de simple care ar face posibilă efectuarea lucrărilor de construcţii de însuşi consumatorul, ţinând cont de specificul materialului folosit.


Încercarea de a înţelege problema complexă a fost întreprinsă într-un proiect de iniţiativă "Ecosat pentru Belarus", dezvoltat în colaborare de către un ecologist şi un arhitect (E. Şirocov şi A. Sobolevschi). În proiect sunt examinate diferite tipuri de eco-case energetic eficiente, realizate din materiale naturale. Obiectivul principal al proiectului - formarea conceptului de casă pentru clasa mijlocie, cu principiile dezvoltării durabile.

La etapa iniţială, sunt oferite 3 scheme de planificare, în baza cărora sunt formate: 1) case individuale, construite după un plan aparte; 2) blocuri locative şi 3) tipuri complexe a blocurilor locative, construcţii elitare. Acest set este suficient pentru dezvoltarea localităţilor individuale, raioanelor în oraşe medii şi mici.

Totodată, casele individuale vor avea o orientare rigidă. Toate pantele acoperişurilor vor fi orientate spre sud, structura caselor include sere, încăperi cu saune, garaje;

Blocurile locative vor avea zone adiacente cu sere (zonele climatice de tampon) din partea de sud, acoperişurile inclinate sunt preponderent concepute în partea de sud.

Schemele propuse de planificare au o bază unică constructivă: cadrul din lemn sau, în unele cazuri, din conducte metalice (pentru ventilare, pereţii exteriori, realizate din baloturi de paie, etc.)

Proprietăţile locuinţelor ecologice, energetic eficiente constă în caracterul lor individual, astfel de case nu pot fi tirajate. Orientarea, caracteristicile peisajului şi ale mediului vor avea o importanţă deosebită la proiectarea structurilor.

 

Autor: Sobolevski Alexandr

Sursa: nestor.minsk.by

ABONAȚI-VĂ
Luni, 30 mai 2011 15:29
Vizualizări: 4140

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
103
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
94
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
137
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
85