Ecosistem unic, creat de la zero, la Varnița (VIDEO)

/ Vizionări: 2514

Уникальный проект в Молдове по восстановлению экологического равновесия (+Видео)

Un proiect unic de restabilire a echilibrului ecologic în satul Varnița, raionul Anenii Noi, este implementat de Compania "DAAC-Hermes".

Pe teritoriul situat pe malul Nistrului, sînt efectuate lucrări de construcție a unei cascade din 5 lacuri. Două lacuri sînt gata, acestea fiind deja umplute cu apă. În prezent se desfășoară lucrări de excavare a următoarelor două lacuri. La Baza proiectului "Vio-Parc Varnița" se află tehnologia, elaborată de binecunoscutul fermier austriac, specialist în permacultură Sepp Holzer.

Oamenii de ştiinţă au descoperit «cada de baie a lui Dumnezeu»
Oamenii de ştiinţă au descoperit «cada de baie a lui Dumnezeu»

Esența acestei tehnologii constă în revenirea naturii la starea ei firească, prin crearea pe suprafețe mari (și nu numai) de pămînt a unor complexe naturale ecologic pure, formate din lacuri artificiale, melanjuri de plante de pădure și cultivate. Astfel, diferitele tipuri de plante, care nu resimt lipsa de umiditate, cresc împreună, întărindu-și reciproc imunitatea împotriva dăunătorilor și buruienilor. În locurile de acest fel plantele nu trebuie să fie tratate cu substanțe chimice, iar pentru fertilizarea solului se utilizează numai componente naturale.

Pe acel loc, unde se desfășoară lucrările de creare a Zonei Ecologice "Vio-Parc Varnița" s-a aflat, anterior, o carieră pentru extracția amestecurilor de nisip și pietriș, care după excavarea tuturor rezervelor de resurse naturale a fost umplută cu reziduurile de sol excavat. Deoarece acest teren (cu suprafața de 130 de hectare) nu prezenta nicio valoare agricolă, a fost posibilă achiziționarea acestuia, practic, în întregime. Elaborarea proiectului a durat un an, ca în ultimii ani teritoriul să înceapă să se transforme într-un ritm accelerat. Creatorii parcului intenționează să schimbe radical acest teritoriu. În lacuri a apărut peștele, cresc nuferi, ceea ce indică menținerea unui nivel înalt de curățenie a lacului de acumulare artificial, cu apă stătătoare.

Pe suprafețele de pămînt adiacente lacurilor sînt cultivate diferite soiuri de culturi agricole și industriale, pentru nevoile de producție ale Fabricii de parfumuri și produse cosmetice "", care face parte din Holdingul "DAAC-Hermes".

În anul 2017 a fost adunată prima recoltă de mușețel și filimică, a fost plantat un cîmp de levănțică, iar în primăvara anului 2018 vor fi plantate alte ierburi (salvie, mentă, sunătoare, melisă, trandafir ...). Toate produsele "Viorica-Cosmetic" au la bază componente din plante, care cresc în țara noastră.

Continuare: noi.md