ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ecoterapie



Ecoterapie

 

 

Cândva oamenii au fost în alte relaţii cu natura. În afară aristocraţilor care au trăit în castele, lorzilor, care au adunat impozite pe pământ, majoritatea oamenilor din întreaga lume s-au rugat pentru ploaie şi soare în timpul verii pentru a creşte o recoltă bogată. Nu au existat magazine alimentare şi pieţe pentru vânzarea produselor de la fermierii locali, iar iarna oamenii au învăţat să supravieţuiască frigului şi să acumuleze produse pentru a ajunge până la primăvara viitoare.

Dacă v-aţi născut înainte de Revoluţia Industrială, o mare parte din energia voastră a fost cheltuită pentru supravieţuire. Imaginaţi-vă ... Dacă nu aţi fi fost ocupaţi de colectarea, cultivarea sau stocarea produselor alimentare, cel mai probabil, aţi fi cheltuit  timpul pentru a căuta lemne de foc, a menţine o casă sau adăpost şi a executa lucrări grele de rutină  pentru susţine viaţa dvs.

Evident, că  în ultimii sute de ani ne-am făcut viaţa noastră mult mai bună, inventând maşini care fac lucrul murdar, oferindu-ne posibilitatea de a ne concentra asupra lucrurilor spirituale şi naturale (sau aşa credem noi). Avem maşini de spălat vase, autovehicule, calculatoare, mijloace de comunicaţii şi ATM-uri: societatea noastră a dat naştere la o întreagă generaţie nouă de oameni, care nu au nevoie nici măcar să părăsească casa.

Bazându-se pe progresul informatic, generaţia digitală de oameni poate lucra chiar şi în condiţiile confortabile  ale casei, comandând produse alimentare şi tot ce este necesar prin telefon sau on-line. Când produsele alimentare sunt aduse în cutii şi recipiente, le putem găti la cuptorul cu microunde şi bea o băutură energizantă, bogată în toate vitaminele necesare.

Având atâtea oportunităţi şi timpul liber pentru creativitate şi auto-analiză (nu avem nevoie chiar şi să gătim), de ce astăzi sunt aşa de mulţi oameni frustraţi cu probleme? Mai mult decât atât, cercetătorii susţin că cu cât mai mult devenim mai europenizaţi, cu atât mai multe sunt înregistrate cazuri de maladii mintale şi altele.

A fost întotdeauna o boală şi oamenii n-o observau sau a existat o posibilitate ca această boală să fie asociată cu planeta, natura, şi, în general, condiţiile în lume?  Această întrebare îşi pun ecoterapeuţii.

Majoritatea specialiştilor în domeniul maladiilor mintale cred că boala apare atunci când  omul „se decuplează” de modul în care funcţionează şi analizează rezultatele acţiunilor sale. Atunci când omul îşi pierde legătura între ceea ce face şi modul în care face, şi cum acţiunile sale afectează alţii, în rezultat apare o deteriorare durabilă şi o maladie patologică gravă.

Adepţii ecoterapiei propun în loc de antidepresive şi alte pastile a face o faptă bună sau a ieşi la natură. Această abordare sugerează că oamenii din culturile industrializate gravitează în cercul perpetuu vicios – ei sunt rupţi de la natură şi cauzează daune acesteia.

Distrugeri pretutindeni: topirea gheţarilor din cauza încălzirii globale, producerea daunelor animalelor şi habitatului lor, pesticide în mărfuri şi pe peluzele noastre cauzează cancerul; uzinele poluante provoacă astm la oameni. Şi această listă poate fi continuată.

 

Ecoterapie

 

Ecopsichologul Craig Kalkvist de la Universitattea de Stat Sonoma şi Universitatea John F. Kennedy are o abordare practică în instruirea oamenilor cu principiile ecoterapiei. El a creat un site web, care oferă cele mai bune practici în domeniul ecoterapiei, pentru a ajuta la viitoarea noastră supravieţuire de pe planetă.

Iată cuvintele sale: "Cu toate vorbele de astăzi despre extragerea intensă a petrolului şi viitorul  de post-carbon, prea puţin se spune despre consecinţele sociale sau psihologice de viaţă în această lume. Şi, în genere, care este rostul de supravieţuire, dacă noi nu vom supravieţui într-o stare integră?

Cred că avem o posibilitate de a experimenta cu experienţa acumulată de către oamenii din întreaga lume în societăţi mai paşnice: rezolvarea conflictelor, practica consultativă, abilităţi clare de comunicare, moduri naturale de cunoaştere, democraţie la primărie, psihologia practică şi justiţia restaurativă. "

Contacte cu natura

Există două abordări în ecoterapie. Una din ele se concentrează asupra faptului că viaţa în sălbăticie ne va reaminti că noi suntem o parte a naturii, ci nu, proprietarii ei. Atunci când omul va simţi cu adevărat că el este parte a naturii, va deveni mai uşor să facem ceva pentru a sprijini  şi a vindeca planeta.

A doua abordare este principiul bazat pe percepţia omului în centrul universului, din care rezultă că omul ar trebui să-şi îndestuleze, în primul rând, nevoile personale.

Folosind natura sălbatică ca un instrument de meditaţie, omul îşi poate recupera legătura spirituală, totodată sprijinul pământului va fi următorul pas în procesul de vindecare.

Un studiu, recent publicat în Marea Britanie, confirmă faptul că: plimbări în natură aduc o scădere izbitoare a stărilor depresive şi sporesc stima de sine. Cercetătorii au comparat plimbarea pe jos în aer liber de 30 de minute şi plimbarea într-un centru comercial închis.

După o şedere în aer liber 71 la sută din oameni au raportat despre o scădere a sentimentului de depresie şi a simţul de stres. Iar 45 la sută din oameni s-au simţi mai puţin deprimaţi după o plimbare prin centrul comercial, si 22 la sută au raportat despre o depresie crescută după o şedere la  magazin.

Plimbări în natură sunt mult mai ieftine, decât antidepresive, nu au efecte secundare şi sunt disponibile pentru oricine, oricând.

Unele ţări europene au adoptat serios abordări în ecoterapie şi au început să le utilizeze la ferme pentru a trata bolile psihice. De exemplu, în Olanda, bolnavii mintali "sunt trimişi să lucreze" la una din cele 600 de ferme, acest lucru a devenit în realitate o parte a procesului de vindecare.

Centrul „Mind”, care a contribuit la publicarea acestui studiu, descrie ecoterapia ca "ieşire la aer liber şi organizarea măsurilor active într-un mediu ecologic curat ca o modalitate de a asigura bunăstarea psihologică".

Potrivit lui Paul Farmer, directorul centrului „Minde”, în viitor ecoterapia va deveni o parte importantă a tratamentului folosit de psihiatri: "Este o opţiune de tratament demnă de încredere şi clinic eficientă, care trebuie să fie prescrisă, în special, atunci când accesul multor oameni la medicamente, cu excepţia antidepresivelor, este limitat".

 

 

Sursa: facepla.net

ABONAȚI-VĂ
Joi, 08 septembrie 2011 9:04
Vizualizări: 3035

Citiţi de asemenea

Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
97
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
69
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
123
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
121