ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Emily Deschanel despre veganism, fermele industriale şi PETA



Emily Deschanel despre veganism, fermele industriale şi PETA


Aţi putut vedea actrita Emily Deschanel (sora mai mare lui Zoey Deschanel), în rolul  antropologului legist din serialul „Bones”. In viaţa reală actrita nu se deosebeşte de personajul său - ea încă din adolescenţă este o vegetariană strictă, protejează, în mod activ, drepturile animalelor, se opune  agriculturii industriale şi sprijină Great Protection Act (mişcarea pentru protejarea primatelor).

 



Într-un interviu cu GOOD Emily a vorbit despre veganism, fermele industriale, activiste sociale şi mişcarea PETA.

Aţi spus că vegetarianismul strict ajută la protejarea mediului înconjurător. Puteţi să explicaţi?

ONU a publicat rezultate unui studiu, care au şocat chiar şi pe mine, o vegetariană cu o experienţă de 17 ani. Se pare că agricultura industrială are un efect mai mare asupra schimbărilor climatice globale, decât tot traficul din lume luat împreună - toate autobuze, trenuri, avioane, maşini. Este impresionant! Noi vorbim că, a venit timpul să ne aşezăm pe hibrizi, dar puţini oameni îşi dau seama că alimentele, pe care le mâncăm în fiecare zi, cauzează mult mai mari pagube Pământului.

Acum cea mai mare parte din cereale, cultivate în ţara noastră, este utilizată pentru hrana animalelor de fermă. Animale pe parcursul vieţii lor înainte de sacrificare mănânc mult mai mult grâu, decât oamenii au nevoie. Să nu mai vorbim de pericole, cauzate de toate aceste fabrici, care polueaza râuri şi rezervoare acvatice. În plus, animale produc de o sută şi treizeci de ori mai multe deşeuri, decât oamenii. Acestea sunt doar cateva motive, conform cărora vegetarianismul ajută mediul înconjurător. Prin urmare, îndemn oamenii să mănâncă, cel puţin,  mai puţină carne. Pentru sănătate este, de asemenea, folositor.

Cum ai ajuns în mişcare pentru protejarea primatelor?


Le-am alăturat după ce am vorbit cu oamenii din Comitetului pentru Medicină Responsabilă, am un mare respect pentru această organizaţie. Trebuie să punem capăt cercetărilor invazive pe cimpanzei. Acum aproximativ o mie de cimpanzei sunt forţaţi să trăiască în laboratoare, unde sunt plasaţi încă în faza incipientă, separaţi de la mamele lor. Aceştia sunt ţinuţi în captivitate, lor le pricinuiesc leziuni fizice, izolează de la alte animale. Majoritatea din ei arată semne de traume fizice şi emoţionale. Sunt animale fantastice, nu le putem arunca aşa. Există multe practici alternative, care nu fac rău animalelor.

 

Emily Deschanel despre veganism, fermele industriale şi PETA



Cooperaţi activ cu PETA. Ce ziceţi despre cei, care cred că membrii PETA sunt extremişti?

Inteleg de ce oamenii cred acest lucru. PETA, uneori, face declaraţii, care par foarte extreme. Dar este important să înţelegem că pentru multe victorii în domeniul drepturilor animalelor ar trebui să mulţumim PETA. Ei colaborează foarte corect cu mass-media şi atrag atenţia asupra problemelor, despre care oamenii altfel nici nu ar şti. Chiar şi eu nu sunt întotdeauna de acord cu PETA şi cu ceea ce spune sau face PETA sau o altă organizaţie. Dar am înţeles că activitatea lor este importantă. Dacă nu sunteţi de acord cu o astfel de organizaţie, pur şi simplu nu colaboraţi cu ea. Dar nu staţi de o parte – puteţi să sprijiniţi organizaţii mai puţin radicale, cum ar fi Societatea pentru protecţia animalelor.

Ce puteţi sfătui cititorilor noştri, care se gândesc la un mod de viaţă responsabil?

Începeţi cu paşi mici şi treptat avansaţi înainte. De exemplu, începeţi să depuneţi hârtie pentru reciclare, sau schimbaţi becuri pentru consumul redus de energie, sau cumparaţi eco-geantă, sau modificaţi un pic dieta. Procedaţi calm, dar cu încredere. Este puţin probabil că cineva va observa că aţi uitat să luaţi eco-sacoşa, făcând cumpărături la magazin. Dar dacă toată lumea va uita, ce se va întampla cu planeta noastră?

 

Emily Deschanel despre veganism, fermele industriale şi PETA
Emily Deschanel într-o tunică din eco-colecţie lui Stella McCartney


Am citit că nu vă place să luaţi medicamente. Cum vă trataţi cu resurse naturale?

Dacă într-adevăr am nevoie de pastile, le voi lua, dar cred că acestea sunt prescrise în cantităţi prea mari. În plus, multe medicamente patentate au efecte secundare neplăcute, care nu se manifestă o lungă perioadă de timp. Dacă am dureri de cap, primul lucru pe care îl fac -beau apă sau apă de nucă de cocos. Deshidratarea deseori duce la dureri de cap. Caut cauza, şi nu  încerc să îndepărtez simptome cu ajutorul medicamentelor. Medicina modernă a salvat multe vieti, dar cred că înainte de a lua ceva, trebuie să căutăm alternative.

De ce ai devenit o vegetariană strictă?

Am privit un documentar Diet For a New America, bazat pe o carte omonimă lui John Robbins. Si imediat am devenit vegetariană, dar cu câţiva ani mai târziu - o vegetariană strictă. Aceasta carte spune multe lucruri despre agricultura industrială.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 28 noiembrie 2010 12:26
Vizualizări: 4421

Citiţi de asemenea

La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
17
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
17
Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
156
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
162