ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Emisiile de CO2 ameninta viata din oceane




 

 

Oceanele si atmosfera sunt strans legate intre ele si impreuna formeaza componenta cea mai dinamica a sistemului climatic. De asemenea oceanul joaca un rol fundamental in schimbarile climatice prin intermediul ciclului carbonului care are rol in mentinerea vietii pe pamant precum si mentinerea stabila a climei.

 

Studiile din ultima perioada, bazate pe masuratori si informatii colectate in cea mai mare parte de navele comerciale dotate cu echipament pentru masurarea automata a nivelului de CO2 din apa, au pus in evidenta cresterea aciditatii apelor marine.

Raportul Organizatiei Natiunilor Unite, publicat in 2010, in cadrul conferintei dedicate schimbarilor climatice de la Cancun, arata ca emisiile de bioxid de carbon ar putea produce mediului mai multe pagube decat ne-am putea imagina, cu impact asupra reproducerii, biodiversitatii si stocurilor de peste.

Pe langa faptul ca este principala cauza a incalzirii globale, CO2 produce acidifierea apelor marine, determinand cea mai profunda schimbare a compozitiei marilor si oceanelor din ultimii 20 milioane de ani. Acest lucru are o gravitate deosebita, provoacand o alterare “tacuta si letala” a compozitiei chimice de baza, amenintand resursele de hrana legate de viata marina.

Este bine cunoscut faptul ca apa din oceanul planetar absoarbe o parte din CO2, ca mecanism natural de pastrare a echilibrului. De fapt, cam o treime din emisiile de CO2 au fost absorbite de la inceputul erei industriale pana in prezent, incetinind procesul de incalzire globala. Daca acest CO2 ar fi ramas in atmosfera, incalzirea globala s-ar fi aflat la apogeu in momentul de fata.

Scaderea ph-ului marin este devastatoare pentru plancton si corali , al caror schelet este construit din carbonat de calciu. Chiar schimbari mici ale ph-ului provoaca schimbari ale balantei ionilor de carbonat, lucru ce face aproape imposibila construirea scheletului sau cochiliei animalelor marine.

Problema este cu atat mai grava, cu cat modificarile au loc in ritm rapid. La scara geologica, de milioane de ani, poate ca organismele marine s-ar adapta. Dar deja ph-ul a suferit cea mai mare modificare din ultimii 20 milioane ani.

Chiar daca toate emisiile de CO2 s-ar opri maine, va dura cateva sute de ani pana ce apa marilor si oceanelor isi va regasi echilibrul.

Acidificarea oceanelor este un proces inevitabil in conditiile unor concentratii de CO2 atmosferic in crestere. Impactul negativ al acestor emisii se resimte la nivel global, afectand atat ecosistemele terestre, cat si acvatice.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 03 august 2012 9:32
Vizualizări: 2707

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
94
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
86
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
227
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
163