Epidemie de obezitate în Europa

/ Vizionări: 2262

Эпидемия ожирения в Европе

În absenţa unor măsuri urgente, în perspectiva anilor 2030, prevalenţa excesului de greutate corporală ar putea afecta aproximativ 90% din populaţia unor ţări europene, avertizează Biroul European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conferinţa ministerială europeană a OMS, care a avut loc între 4-5 iulie la Viena, a fost consacrată nutriţiei şi bolilor netransmisibile. Miniştrii europeni ai sănătăţii participanţi la acest eveniment au făcut apel la o largă mobilizare în lupta contra obezităţii şi a alimentaţiei dezechilibrate. Deoarece obezitatea şi alimentaţia dezechilibrată sunt răspunzătoare de apariţia multor boli netransmisibile severe: afecţiuni cardiovasculare, diabet, cancer.

Afecțiuni provocate de aerul condiţionat
Afecțiuni provocate de aerul condiţionat

Potrivit estimărilor OMS, o treime dintre copii şi jumătate din populaţia adultă suferă din cauza kilogramele în plus. Şase copii din zece, supraponderali înainte de pubertate, vor fi obezi la maturitate. Acest fenomen are consecinţe inclusiv în plan economic. Astfel, în unele ţări obezitatea reprezintă între 2% şi 7% din cheltuielile destinate îngrijirii sănătăţii , la care se adaugă costurile indirecte, mai mari, legate de scăderea productivităţii. “În absenţa unor măsuri, prevalenţa excesului ponderal va putea atinge 90% din populaţia unor ţări, în perspectiva anilor 2030, avertizează Biroul European al OMS.

Pînă la vîrsta de 16 ani copilul este considerat obez dacă masa grasă depăşeşte cu mai mult de 20% valoarea de referinţă pentru vîrstă şi sex, iar peste 16 ani diagnosticul de obezitate presupune o masă grasă mai mare de 25% din greutatea corporală la băieţi şi peste 32% la fete. Mulţi psihologi avertizează asupra amplorii obezităţii la copii, pe fondul alimentaţiei dezechilibrate, a abuzului de fast-food.

 

Sursa: moldovenii.md