ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Exotice din Brazilia: fructe din plastic



Exotice din Brazilia: fructe din plastic

 

Fructele vor deveni masă plastică. Savanţii din Sao Paulo au găsit modalitatea de a folosi în scopuri utile deşeurile provenite din industria alimentară, şi anume - coaja de banane, de ananase şi alte fructe. Acum aceste deşeuri industriale pot fi nu numai aruncate la coşul de gunoi, dar şi folosite pentru fabricarea materialelor plastice, care, în plus au, de asemenea, o performanţă mult mai bună, decât omologii lor din produse petroliere.

Rezultatele muncii lor, cercetătorii au raportat la o reuniune a societăţii americane  chimice (American Chemical Society -ACS). Drept materie primă pentru masele plastice în noua tehnologie serveşte nanoceluloza, care poate fi obţinută din banane şi ananase. Autorii spun că sunt utile, de asemenea, alte surse, cum ar fi papura, coji de nucă de cocos sau de agave.

Pentru a obţine nanoceluloza, frunzele, tulpinile şi toate celelalte părţi ale plantelor sunt plasate într-un dispozitiv special. Tot acolo sunt adăugate ingrediente speciale chimice, după ce ulterior se produce încălzirea ciclică a amestecului. Produsul final al acestei proceduri este o pulbere, care se aseamănă cu textura de pudră de talc.

 

Exotice din Brazilia: fructe din plastic

Nanoceluloza


Este de remarcat că, potrivit cercetătorilor, dintr-un kilogram de nanoceluloză se poate obţine 100 kg de masă plastică. Autorii studiului susţin că produsul obţinut este biodegradabil.

"Proprietăţile acestui material sunt uimitoare. Acesta este cu 30% mai uşor, decât plasticul convenţional, şi totodată de 3-4 ori mai puternic, - spune conducătorul cercetărilor Alsideş Leanu de la Universitatea din Sao Paulo. – În plus, materialul vegetal este, de asemenea, mult mai rezistent la căldură".

Folosirea materialului plastic nou în vehicule, conform brazilienilor, este foarte potrivită, deoarece poate contribui la reducerea greutăţii maşinilor şi, prin urmare, a costului de combustibil pentru ele. În acelaşi timp, va creşte semnificativ kilometrajul lor. Această opţiune este deosebit de importantă pentru vehiculele electrice, pentru care problema intervalului este un obstacol în calea victoriei asupra mijloacelor de transport pe benzină.

Ideea creării materialelor plastice din deşeurile biologice ale industriei alimentare şi agriculturii nu este nouă. Anterior, chimiştii au propus o varietate de materii prime pentru acest lucru: limonin, fructoză, coaja de portocale şi chiar păpădia. Însă dezvoltarea brazilienilor a bătut toate recordurile în contextul eficienţei. Prin urmare, trebuie să presupunem că folosirea pe scară largă a materialelor plastice biodegradabile nu mai este un vis futurist al viitorului.

 

 

Sursa: facepla.net cu link pe portal.acs.org

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 27 iulie 2011 12:32
Vizualizări: 4856

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
55
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
39
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
200
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
155