Experţii din SUA vor ajuta Moldova să creeze prima plantaţie de cireşi în sol protejat

/ Vizionări: 7070

Experţii din SUA vor ajuta Moldova să creeze prima plantaţie de cireşi în sol protejat

 

 

Experţii din SUA vor ajuta Moldova să creeze prima plantaţie de cireşi în sol protejatÎn Republica Moldova va fi creată prima plantaţie de cireşi în sol protejat. Proiectul va fi implementat cu suportul Programului „De la fermier la fermier”, realizată de organizaţia CNFA, cu susţinerea financiară a Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Expertul american în domeniu Lynn Long va oferi în perioada 28 martie – 8 aprilie consultaţii gratuite privind crearea acestei plantaţii. De asemenea, specialistul american va ajuta „Asconi” SRL din satul Puhoi, raionul Ialoveni, să evalueze designul serelor existente şi să elaboreze schemele de plantare optimală a cireşilor pitici. Lynn Long va elabora recomandări privind distanţa optimală între puieţi şi rîndurile de pomi, perioada de sădire, îngrăşăminte, irigare etc. Întreprinderea „Asconi” a decis crearea unei sere pe o suprafaţă de 4 hectare, unde toamna viitoare va fi plantată o grădină de cireşi. Această practică nouă de cultivare a cireşilor îi va permite întreprinderii să asigure protecţia de îngheţurile de primăvară, de vătămători şi boli, va reduce riscul crăpării fructelor din cauza precipitaţiilor în perioada de coacere.

15 argumente în favoarea MOLDOVEI
15 argumente în favoarea MOLDOVEI

De asemenea, „Asconi” planifică să obţină o roadă timpurie şi să implementeze practica de recoltare a roadelor de către cumpărătorii înşişi, deoarece tunelurile permit acest lucru chiar şi pe timp de ploaie. Unul din avantajele acestei metodologii este posibilitatea cultivării unor fructe ecologic pure, deoarece livada este mai puţin supusă bolilor şi vătămătorilor. În pofida rentabilităţii înalte şi cererii sporite, extinderea plantaţiilor de cireşi este supusă unor riscuri naturale sporite. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în prezent, suprafaţa totală a livezilor de cireşi în Moldova constituie circa 2,6 mii ha, inclusiv 2 mii ha care dau roadă. Recolta medie a acestor plantaţii constituie 3,2 tone la hectar. Programul „De la fermier la fermier” (FTF) oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultări gratuite din partea experţilor din SUA, în vederea îmbunătăţirii productivităţii, datorită unei abordări profesioniste a problemelor tehnice şi financiare. Suportul FTF este orientat spre cultivarea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, precum şi spre producţia lactatelor.

De asemenea, în perioada aflării în Moldova experţii americani vor oferi consultaţii gratuite de scurtă durată fermierilor interesaţi. Organizaţia pentru Dezvoltare Internaţională CNFA a fost fondată în anul 1985. Activitatea CNFA este axată pe sporirea veniturilor rurale prin intermediul susţinerii fermierilor şi întreprinzătorilor din localităţile rurale. De asemenea, activitatea CNFA este orientată spre facilitarea accesului pe pieţe, sporirea competitivităţii şi productivităţii agricole, îmbunătăţirea accesului la materialele de producţie şi credite. Pe parcursul ultimului deceniu CNFA a obţinut succese remarcabile în Africa, Europa de Est, Orientul Apropiat şi Asia Centrală, gestionînd programe de dezvoltare a agriculturii în valoare totală de peste 200 mln USD. În Moldova CNFA implementează Programul “De la fermier la fermier”. Durata programului este de 5 ani, iar costurile totale se ridică la 2,5 mln USD. De asemenea, recent CNFA a finalizat Proiectul de Dezvoltare a businessului agricol, estimat la 12 mln USD.

 

Sursa:  noi.md

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137