Fairmont Avenue: eficient energetic nu înseamnă scump!

/ Vizionări: 2406

Fairmont Avenue: энергоэффективно не значит дорого!

 

Există o părere că locuințe eficiente energetic necesită inițial o investiție foarte mare. Dintr-o parte este adevărat, deoarece de regulă tehnologiile eficiente energetic sunt foarte moderne, dezvoltate de grupuri profesionale inovatoare și combină beneficii maxime cu daune minime pentru mediul înconjurător. Cu timpul ele pot fi recuperate de câteva ori, însă este posibil să evităm costurile începătoare uriașe?

Aşezări eficiente energetic
Aşezări eficiente energetic

Răspunsul este afirmativ, anume astfel riscă să devină un proiect realizat în Chattanooga, Tennessee: taunhause din cartierul Fairmont Avenue, proiectate de firma Hefferlin + Kronenberg. 18 de unități de locuințe la prețuri accesibile, cu toate acestea, pretind a fi evaluate la nivelul de LEED "platină" . Vom încerca să înțelegem cum este posibil acest lucru.

Cartierul  este format din nouă apartamente-secțiuni cu trei dormitoare fiecare și 130 m2 și nouă cu două dormitoare și 100 de m2. Toate clădirile sunt cu două etaje, în afară de două, grupate în blocuri câte patru secțiuni rezidențiale. Topografia proiectul este concepută în așa fel, încât clădirile să obțină un exces de lumina soarelui, totodată creând suficient de umbră acolo unde este necesar, deși relieful localității nu este simplu: casele sunt situate pe un deal curbat abrupt.

Apa de ploaie este colectată de pe acoperișuri din metal în rezervor care alimentează sistemul de udare prin aspersare. Toată vegetația este locală, ușor suportă și umiditatea și seceta.

Fairmont Avenue: энергоэффективно не значит дорого!

 

189 de panouri fotovoltaice pe acoperiș asigură aproximativ 10 % din totalul de nevoile electrice ale cartierului. Orientarea caselor spre soare are scopul de a maximiza fluxul de lumină naturală și oferi încălzire solară pasivă pentru a reduce sarcina pe rețeaua electrică.

Arhitecții spun că ei au încercat să atingă două obiective simultane: să arate că, pe de o parte, locuințe la prețuri accesibile nu ar trebui să arate ieftin, și LEED nu înseamnă că astfel de case ar trebuie să coste o avere. Potrivit arhitecților, taunhause sunt cel mai bun mod de a obține o densitate rezonabilă de locuințe, fără a crește numărul de etaje și compromite confortul de viață.