Farmacia la uşa casei

/ Vizionări: 1548

Аптека за дверью

O gamă largă de plante medicinale transformă grădina ţărănească din fiecare gospodăie într-o sursă inepuizabilă de diferite preparate medicale, deoarece pînă la medici şi moaşe adesea era dificil să ajungi. Pe de altă parte, ţăranii înţelegeau foarte bine că acest lux pentru ei este inaccesibil.

Fiecare ţărancă avea reţetele sale conform cărora ea prepara unguente medicinale, tincturi, comprese şi ceaiuri. Ţăranii transmiteau aceste reţete din generaţie în generaţie, mai ales, în cadrul aceleiaşi familii şi cu timpul le îmbunătăţeau. Din mentă, melissă şi althaea se prepara ceai, şi tusa trecea. Deoarece influenţa benefică a althaea la dureri de gît, tuse, temperatură înaltă a fost studiată şi dovedită ştiinţific.

Structurile misterioase ale plantei carnivore (Foto)
Structurile misterioase ale plantei carnivore (Foto)

Ierburile îşi găseau aplicarea nu numai în tratarea bolilor acute, dar şi la gătit. În diverse bucate se utilizau, în funcţie de locaţie şi de gust, mai multe sau mai puţine ierburi medicinale (leuştean, cimbru, usturoi, etc.). Mulţi dintre dvs. cunosc acum aceste plante numai ca fiind picante. Totodată, anume aceste plante medicinale sunt deosebit de importante şi astăzi sunt utilizate de multe persoane. De exemplu, leuşteanul îmbunătăţeşte pofta de mîncare, stimulează digestia şi acţionează ca un diuretic. Cimbrul are un efect bactericid şi proprietăţile lui îmbunătăţesc digestia, el face multe feluri de mîncare, în special carnea şi mezelurile, mai asimilabile. În cele din urmă, usturoiul proaspăt măcinat acţionează ca un medicament antibacterian şi antimicrobian (de exemplu, împotriva bolilor fungice). În plus, utilizarea regulată a usturoiului scade chiar şi tensiunea arterială. În concluzie, usturoiul este un remediu excelent pentru prevenirea trombozelor, deoarece funcţionează împotriva cheagurilor de sînge în vasele sanguine. Acţiunea bactericidă a usturoiului, de asemenea, se foloseşte pentru protecţia plantelor. Ceaiul din usturoi (a opări o pereche de capete de usturoi zdrobite şi a sătura timp de o zi) se foloseşte foarte bine împotriva tuturor bolilor fungice (de exemplu, făinarii).

În gospodaria tărănească ierburile vindecă şi bolile animalelor. De exemplu, calendula (gălbenele), creşte de sine stătător în fiecare curte. Această plantă inhibă inflamaţia. Ţăranii folosesc cu succes gălbenelele la tratarea vitelor. De asemenea, gălbenelele au un efect excelent asupra pămîntului însuşi. Ele evacuează eliminările, produse de rădăcinile plantelor, - nematozi - care pot fi foarte dăunătoare pentru rădăcini, dacă apar în cantităţi foarte mari.

 

Sursa: moldovenii.md