Fast-food-ul ar putea fi interzis spre comercializare în instituţiile de învăţămînt

Fast-food-ul ar putea fi interzis spre comercializare în instituţiile de învăţămînt

 

Fast-food-ul ar putea fi interzis spre comercializare în instituţiile de învăţămînt

 

Produsele alimentare cu un aport substanţial de compuşi ar putea fi interzise spre preparare, comercializare şi distribuire în incinta unităţilor de învăţământ preşcolare şi preuniversitare în raza de 100 metri. O iniţiativă în acest sens a fost înaintată şi înregistrată spre examinare în Legislativ de deputaţii liberali Valeriu Munteanu şi Vadim Cojocaru.

Proiectul prevede modificarea şi completarea cadrului legislativ prin introducerea noţiunii de „produs alimentar nerecomandat preşcolarilor şi şcolarilor”. Asta în cazul în care produsul conţine compuşi cu efect dăunător sănătăţii ca grăsimi, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. „Multe dintre produsele puse în vînzare în incinta instituţiilor de învăţământ, cel mai frecvent, cele de fast-food, sînt prea departe de noţiunea de aliment sănătos, avînd, deseori, chiar şi efecte negative asupra creşterii şi dezvoltării copiilor”, se menţionează în nota informativă.

Autorii proiectului propun ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, care, ulterior, va fi distribuită instituţiilor de învăţământ. Persoanele fizice care nu vor respecta această prevedere urmează a fi sancţionate cu o amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale, iar persoanele juridice – cu o amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale.

 

 

Sursa: noi.md