Fenix răzvrătit

/ Vizionări: 2928

Fenix răzvrătit

 

Joaquin Phoenix“În SPA unică natură sălbatică este omul. Intrarea în blănuri e interzisă”

Aceste postere în înterpretarea celebrului fotograf Steven Klein au fost răspândite  peste tot la New York, în timpul Săptămânii de Modă (Fashion Week). Joaquin a dorit ca creatorii de mode să ştie că în SPA – la cea mai tare petrecere a oraşului - intrarea în blănuri e interzisă.

Starul  filmelor "Gladiator" şi "Quills", nominalizat la Oscar, actorul Joaquin Phoenix a declarat organizaţiei PETA despre locul pe care îl ocupă în viaţa lui profesională şi personală tratamentul etic faţă de animale.

PETA: Nu toată lumea ştie despre atitudinea dvs. faţă de drepturile animalelor. Când aţi devenit vegan?

Joaquin Phoenix: Am avut trei ani. Până în prezent, îmi amintesc foarte bine acea zi. Împreună cu familia mea am pescuit de pe o barca. Unul din peştii prinşi convulsiona cu disperare , apoi a fost lovit cu violenţă de bordul bărcii. Adevărul era evident: acesta este modul cu care tratăm animalele pentru a le mâncă. O fiinţă vie, pulsatorie, care se zbătea, a murit de moartea crudă. Am înţeles într-un mod foarte clar acest lucru, precum şi fraţii şi surorile mele.

PETA: Care este mâncarea dvs. preferată?

H.F.: Tofu şi cât mai mult posibil. Îmi place mâncarea de casă în ansamblu, şi, dacă este organică - chiar mai bine. Îmi place salata tabuli din grâul bulgur. Chiar nu am nici o dorinţă să consum produse de substituţie cu aromă de carne. Îmi plac pur şi simplu legumele.

Şi eu port numai haine confecţionate din materiale artificiale, mai ales pantofii. Îmi aduc aminte, că unica încălţăminte pe care o puteam purta, au fost pantofii din panză All-stars de  la Converse, şi acum, pare mi se, că o mare parte din pantofi sunt confectionaţi din materiale artificiale.

PETA: Călătoriţi mult. Probabil, este dificil de a găsi restaurante vegetariene si magazine de haine, pe care aţi putea purta?

H.F.: Zece ani în urmă, a fost greu, pentru că nimeni în afară de mine, nu a protestat împotriva blănurilor şi nu a solicitat mâncarea vegetariană, dar acum o puteţi găsi peste tot, şi excelentă. M-am întors recent de la Toronto, în care funcţionează un supermarket mare cu alimente sănătoase. Şi chiar şi într-un oraş mic din Germania, pe care l-am vizitat recent, am găsit un restaurant vegetarian.

PETA: Cum principiile tratamentului etic faţă de animale influenţează viaţa dvs. de zi cu zi?

H.F.: Iată aşa: atitudinea făţă de animale – este o parte din viaţa mea cotidiană. Exemplu propriu – este informaţia pe care o împărtăşeşc cu alte persoane. Prietenii mei, oamenii cu care eu niciodată nu am discutat nici drepturile animalelor sau vegetarianism, revin la stilul de viaţă vegetarian, pentru că văd în faţa sa un exemplu.

PETA: Are relaţia dvs. cu privire la animale o influenţă asura deciziilor legate de carieră?

H.F.: Sigur. De exemplu, în timpul filmărilor în “Gladiator”, am afirmat că mă voi filma doar în haine fabricate din piele artificială. Costumele în “Quills” au fost, de asemenea, nenaturale. Modul meu de viaţă este o parte din mine, inclusiv atunci când am de lucru. Eu prevăd aceasta întotdeauna cu producătorii, şi ei respectă deciziile mele şi mereu sunt gata pentru a merge la contact.

Astăzi,avem atât de multe oportunităţi de a evita cruzimea faţă de animale, aşa că ar fi o prostie să nu le folosim. În plus, a lucra cu grafica la calculator şi cu animaţia este mai uşor decât cu animalele vii. Şi aceasta, de asemenea, duce la schimbări pozitive. Datorită noilor tehnologii putem reproduce animale pe ecran. Astfel, de exemplu, au fost făcuţi tigrii din "Gladiator".

PETA: postere cu imaginea dvs., anunţând că clubul de noapte SPA nu permite intrarea vizitatorilor în blănuri, au fost atârnate peste tot la New York, în timpul Săptămânii de Modă. Cum credeţi, ce efect ele au produs?

H.F.: Sper sincer, că efectul a fost. Este greu de crezut că mulţi oameni încă poartă blănuri, când, de fapt, este atât de evident, că uciderea animalelor pentru blană - este o adevărată barbarie. Vanitatea este singurul motiv. Uitaţi-vă la alternativele disponibile. Haine din blănuri nu vor supravieţui mult timp.

 

Traducere articolului