Ferestre solare – un obstacol pentru frig şi sursa de căldură

/ Vizionări: 3842

Ferestre solare – un obstacol pentru frig şi sursa de căldură

 

Ferestre solare – un obstacol pentru frig şi sursa de căldură Este cunoscut faptul că cea mai mare parte de căldură internă a încăperii se pierde prin ferestre. În acest sens, eforturile depuse de producătorii feresrtilor sunt orientate spre îmbunătăţirea calităţilor de izolare termică a producţiei lor. Dar, unii dezvoltatori merg mai departe, făcînd ca ferestrele nu doar să menţină căldura, ci şi să o producă.

Instalarea bateriilor solare pe acoperişurile clădirilor astăzi, avînd în vedere dzvoltarea energiei alternative, se utilizează pe scară largă şi destul de activ. În Europa au decis să se îndepărteze de schema standard şi, fără a instala echipament suplimentar, de a “implanta” celule fotoelectrice în ferestre.

Ca parte a proiectului inovator Peer+ este dezvoltat un geam unic pentru ferestră - Smart Energy Glass, care poate genera electricitate.

Fermierul ucrainean a devenit eroul filmului francez despre ecologie
Fermierul ucrainean a devenit eroul filmului francez despre ecologie

 

Pe suprafaţa geamului se aplică un compus special, care îl transformă într-un fel de baterie solară. Lucrînd în calitate de sursă suplimentară de căldură, o astfel de fereastră reduce semnificativ costurile de încălzire şi, astfel, se autocompensează.

La momentul dat, proiectul este în stadiul iniţial de dezvoltare, care presupune punerea geamurilor în proiecte de pilon şi testarea sistemului. La etapa a doua se planifică de a experimenta cu gradul de transparenţă al ferestrelor. În dependenţă de regim - transparent, semi-transparent şi opac – se va mări nivelul curentului generat (vezi fig.). Pe lîngă economia electricităţii, ferestrele semi-transparente şi opace evită necesitatea de jaluzele şi perdele. Plus la aceasta, producătorul planifică utilizarea diferitor culori, oferind clientului posibilitetea de a alege potrivit interiorului apartamentului său.

 

Ferestre solare – un obstacol pentru frig şi sursa de căldură

 

Sursa: rf-energy.ru