ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ferma ecologica de pe Strada Primaverii. Reportaj din dumbrava bio




Intr-una din zilele acelea cu cod portocaliu de ninsoare din ianuarie 2011, am mers in Strada Primaverii sa vizitez o ferma bio. Nu va speriati, nu au daramat vreo vila a unui mahar din Cartierul Primaverii pentru a face loc unei ferme, este vorba de Str. Primaverii din Comuna Joita, Judetul Giurgiu, la 15-20 de kilometri de Bucuresti. Mi-am ales una dintre cele mai neplacute zile pentru o vizita in agricultura ecologica, mai ales ca am plecat si cu piciul meu de doi ani si jumatate, dar a meritat! In ciuda ninsorii, am petrecut doua ore foarte placute la ferma Biodumbrava si am avut ocazia sa cumpar si produse delicioase: morcovi bio, telina bio, muraturi naturale si mere.

 

Cum ajungi la ferma eco Biodumbrava

 

Pana la ferma am facut o ora cu masina, dar eu si locuiesc in partea opusa a orasului fata de zona Militari. La ferma se ajunge pe traseul Carrefour Militari, Soseaua de centura, Comuna Dragomiresti, Sat Bacu, Comuna Joita. Pentru vizita ma programasem cu o zi inainte la proprietarul fermei ecologice, Dl. Marin Dumbrava, despre activitatea caruia am aflat de pe Internet, bineinteles. Am intarziat mai mult de 30 de minute fata de ora stabilita, dar banuiesc ca a inteles, vazand vremea de afara.

 

 

 

Munca multa

 

Cel mai mult m-a impresionat la ferma volumul imens de munca din agricultura ecologica! Ca sa produci in conditiile cerute de certificari, ai nevoie sa indeplinesti mai multe activitati dificile: sa citesti si sa te informezi despre acest domeniu, in conditiile unei lipse a informatiilor, sa faci rost de seminte organice, sa te preocupi de problemele birocratice, sa cauti ingrasamant natural, sa irigi cu apa nepoluata, sa faci multa munca manuala si sa cauti piata de desfacere. Ferma domnului Dumbrava a inceput sa produca respectand conditiile impuse de certificarea organica din anul 2010, aflandu-se acum in perioada de conversie. Chiar daca pe solul acesta nu fusese cultivat niciodata ceva chimic, tot trebuie sa treaca aceasta perioada de tranzitie. Pentru certificare colaboreaza cu cei de la Austria Bio Garantie, pe care i-a descoperit la targul Indagra.

 

Recolta bogata

 

Si voi veti fi surprinsi cate legume si fructe cultiva domnul Dumbrava in ferma lui mai mica de un hectar: rosii, cartofi, ardei, vinete, ceapa, ridichii, salata, prune, mere, pere, mure, afine sau fructe de padure. Cand am mers eu, in ianuarie, pamantul era doar arat si acoperit de zapada. Evident cu nu am avut ce fructe sau legume proaspete, abia recoltate, sa cumpar. Dar tot am plecat cu portbagajul plin, pentru ca orice ferma care se respecta are si o „camara” cu provizii. Din groapa cu nisip, acoperita cu paie, proprietarul fermei ne-a adus morcov si telina din recolta proprie, pusa la pastrarea in conditii naturale. Tot din productia fermei am cumparat si un borcan de muraturi delicioase, preparate dupa o metoda traditionala si fara urme de conservanti. Este atat de migaloasa aceasta tehnic de preparare a muraturilor, cu oxigenarea apei la intervale regulate, incat ti-e si mila sa mananci gogonelele. De la domnul Dumbrava am luat si un borcan de mix de legume si cateva kilograme de mere.

 

Asteptand primavara si salata bio

 

Primele legume proaspete vor fi gata din primavara, din luna aprilie: ridichii, salata si ceapa verde bio. Abia astept sa le fac o vizita si atunci, cred ca o sa il mai deranjez cu telefoane si inainte: „domnu’ Marin, s-au facut ridichiile?”. In 2010, ferma si-a distribuit produsele si prin magazinele Leacul si Green Feet din Bucuresti, asa ca va fi interesant daca si anul acesta vor fi disponibile si acolo. Totusi, nimic nu se compara cu o vizita in natura, sa cumperi legume si fructe proaspete, dar sa afli si povestea din spatele lor, sa vezi ramele, fluturii, melcii si gazele care umbla prin pamantul cultivat.

 

Ferma ecologica de pe Strada Primaverii. Reportaj din dumbrava bio 

 

Lucruri minunate pentru copii

 

O astfel de vizita este foarte placuta si pentru copii. Pustiului meu i-a placut si probabil ca, daca nu era atat de frig si nu ii venea ora de somn, mai stateam. Si acum, cand il intreb de unde sunt merele, imi raspunde: „de la domu Marin, de la perma”. In Anglia, astfel de vizite la ferme ecologice se organizeaza periodic, dupa cum am vazut pe website-ul Soil Association, dar copii de acolo au vazut si mai putine gaini la fata decat copii nostri din Romania.

 

Ferma ecologica de pe Strada Primaverii. Reportaj din dumbrava bio 

 

Ce va fi

 

Pentru 2011, proprietarul fermei ecologice Biodumbrava doreste sa initieze programul „Un copil – O planta”, in cadrul caruia copiii insotiti de parinti merg sa cultive si sa ingrijeasca plantele preferate. Dupa o perioada de timp se intorc sa vada cum infloresc plantele respective si in final sa culeaga fructele acestora. Consumand legumele crescute si ingrijite de ei, copiii vor face diferenta intre gustul unei legume bio si al celor crescute in mod industrial. Pe langa gust, ei vor constata ca pe baza unor tehnici simple, mentin echilibrul natural si ca in acest fel exista alternative la celelalte tehnici de culturi intensive care polueaza si distrug mediul.

 

Suntem deja in aprilie? Suntem deja in aprilie?

 

Gustul foarte bun al morcovilor si al muraturilor incercate acasa mi-a intarit decizia sa merg din nou la ferma Biodumbrava in aprilie, cand se fac ridichile, ceapa verde si salata bio. Va recomand si voua aceasta vizita, sa vedeti ca agricultura bio este posibila si in Romania. Iata pana atunci o galerie foto realizata in mijlocul viscolului.

 

 

Sursa: jurnalbio.wordpress.com

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 10 martie 2012 11:01
Vizualizări: 3872

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
114
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
93
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
146
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
105