ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Fiecare al cincilea moscovit visează să trăiască la sat




 

 

Sociologii au descoperit că "cetățenii urbani furioși" se gândesc la downshifting.

 

A cincea parte (20%) din locuitorii orașelor rusești, inclusiv 17% din moscoviți, sunt gata să se mute la țară, cu condiția alocării locuinţei și unui venit lunar garantat de la gospodăria de fermier în sumă de 30 de mii de ruble. Aceste date sunt prezentate de un sondaj sociologic realizat de Fundaţia "Opinia publică" la comanda companiei "Eco-cultura". Psihiatrii asociază numărul de potențialii downshifters cu creşterea bunăstării cetăţenilor ruși.

Dorința locuitorilor urbani de a pleca la ţară se explică , în principal, prin mediul poluat al marilor oraşe, precum și prețul ridicat la imobile urbane, ceea ce face cumpărarea propriei locuinţe pentru mulţi inaccesibilă. La sondaj au participat 1097 de locuitori din 100 de orașe în 43 de regiuni din Rusia. Totodată, Între timp, 65% dintre respondenți au declarat că nu vor să plece din oraș la sat în nici-un caz.

- Pentru tineri, unul dintre principalele argumente în favoarea mutării la sate a fost asigurarea cu locuințe (3%), al doilea răspuns după popularitate este "mediul înconjurător favorabil", "aproape de natură", "aer curat" (3%), - relatează expertul Fundaţiei, Ina Ivanova . Potrivit d-ei, mulți dintre respondenți cred că "nu sunt în măsură să câştige bani pentru o casă", în plus "copiii cresc mai bine la aer curat". Momente pozitive sunt munca şi veniturile stabile (2%). Potrivit respondenților din această categorie, venitul lunar obţinut de la gospodăria de fermier în sumă de 30 de mii de ruble înseamnă o "viață în belșug" și "perspective bune" (2%).

După cum au subliniat în Fundaţie, de mutare la sat cu condițiile sus-menţionate sunt interesate în principal persoanele de o vârstă cuprinsă între 31-45 ani, cu studii superioare sau superioare incomplete. Opinia negativă, este în principal, legată de vârstă, starea de sănătate (12%) și deprinderea cu viața la oraș (11%).

Colaborator ştiinţific principal al Institutului Federal de Psihiatrie Socială și Criminală Serbski, Tatyana Klimenko, consideră că locuitorii urbani nu întotdeauna au manifestat dorința de a merge la sate.

- Cu cât mai sărac şi mai puțin socializat este omul, cu atât mai strâns este legat de oraş. Noi vedem că în lumea dezvoltată, în orașe trăiesc în cea mai mare parte migranții săraci, iar populaţia indigenă cu creșterea bunăstării se mută în afara oraşelor. Rusia, rămâne în urmă în această privință, dar tendința corespunzătoare este observată. Oamenii aleg confortul emoțional și spiritual de viață la țară –acolo sunt întinderi mari, natură, condiții de trai mai bune, condiții psihologice de viață mult mai confortabile. Și oamenii care au atins deja, un anumit nivel social și material, de dragul celor menţionate mai-sus, sunt gata să se mute, - spune Tatiana Klimenko.

Prodecan al Facultății de mass-media la Școala Superioară de Economie, Serghei Davîdov, analizează sceptic rezultatele sondajului.

- Răspunsul în acest caz a fost în mare măsură nepregătit şi emoțional. 20% sunt oamenii care într-adevăr nu exclud această posibilitate, dar, în realitate, mulți dintre ei nu s-ar fi mutat la sat, nici într-un caz, - consideră Davîdov.

Cu toate acestea, pentru Rusia de astăzi, este caracteristică o altă tendință. Conform studiilor sociologice ale Centrului de politică socială și monitorizare de dezvoltare rurală în cadrul Institutului federal de cercetare în economie agrară, peste 25% de sătenii din Rusia, intenţionează să părăsească satul, iar tinerii - peste 50%. Potrivit recensământului, în ultimii 10 ani numărul de localităţi rurale a scăzut cu 8500. Încă 20 de mii de sate sunt pe cale de dispariție. La întrebarea Centrului Federal de Opinie publică: "Unde ar vrea să trăiască copiii dvs?" doar 4% dintre locuitorii din Moscova și Sankt Petersburg, au declarat că în zonele rurale.

- Sunt întrebări complet diferite, care nu pot fi comparate, - avertizează șeful direcţiei de cercetări social-politice,Stepan Lvov. - Persoanele vârstnice răspund afirmativ la această întrebare și găsesc astfel de viață atractivă, dar în ceea ce privește copiii lor, ei ar putea să includă şi alte câteva criterii de atractivitate, cum ar fi capacitatea de a obţine studiile.

Potrivit sociologilor, numărul tot mai mare de cetățeni care doresc să părăsească oraşul, într-o mare măsură este cauzat de romantica vieţii rurale. Totodată, experții nu sunt înclinați să explice un procent mare de downshifters potențiali cu astfel de probleme, cum ar fi lipsa reprezentării cetățenilor "furioşi" în organe legislative sau lipsa de eficiență a mobilității sociale. Cu alte cuvinte, chiar și dezamăgirea moscoviților în „mişcarea albă” nu ameninţă cu exodul de masă a locuitorilor urbani la sate.

 

 

Sursa: news.rambler.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 15 ianuarie 2013 13:54
Vizualizări: 2587

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
138
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
123
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
177
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
115