ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Filmul transparent transformă ferestrele în panouri solare puternice




 

 

În multe case din țările din Europa de Vest, Japonia și Statele Unite acoperișurile literalmente sunt presărate cu panouri solare mari. Dorinţa locuitorilor de a fi într-un pasul cu progresul nu poate să nu bucure. Este clar că trecerea la energia regenerabilă aduce beneficii concrete gospodăriilor casnice sub formă de energie electrică ieftină, dar o parte din locuitorii orașului cred că panourile solare strică exteriorul clădirilor, în special celor vechi. Din fericire, în timpul apropiat panourile fotovoltaice pot deveni aproape invizibile pentru observatorul imparţial. Echipa de cercetare deja lucrează cu panourile solare transparente, care pot fi montate pe ferestrele clădirilor.

Cercetătorii de la Universitatea din California din Los Angeles, lucrează cu celule fotovoltaice, care absorb radiațiile infraroșii. Aceste radiaţii nu pot fi văzute cu ochiul liber, dar sunt destul de potrivite pentru producerea energiei electrice prin ejecţia electronilor într-o celulă fotovoltaică cu ajutorul fotonilor luminii de intrare.

Cercetătorii americani au anunțat că ei au reușit să creeze o celulă solară transparentă care convertește 7,3% de energie solară de pe suprafața ei în energie electrică. Eficienţa celulei este mai mică decât nivelul de 15-20%, caracteristic pentru panourile solare netransparente, scoase la vânzare, dar această cifră este de două ori mai mare decât la celulele solare transparente, create de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, anul trecut. Apropo, recent, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au reușit să obțină la astfel de celule solare o eficiență de doar 2%, aşa că californienii în acest sens sunt liderii de necontestat.

Creșterea eficienței se realizează prin folosirea tehnologiei analogice de producere a panourilor sandviş . Cu alte cuvinte, cercetătorii au creat un tip de elemente fotovoltaice multistratale. În total, sunt utilizate doar două straturi de lucru: stratul superior, capabil să absoarbă 40% din lumina infraroșie care nimereşte pe suprafața panoului solar, şi stratul inferior - la fel. Deci, împreună cele două straturi absoarbă 80% din radiații infraroșii. Bateria este practic transparentă la 70%.

 

Прозрачная пленка превращает окна в мощные солнечные батареи

 

 

"Pentru a crește interacțiunea dintre cele două straturi ale celulei solare (la interfața), cu ajutorul unui material special am reușit să obținem aproximativ de două ori mai multă energie, decât se observa anterior, atunci când am folosit panoul solar de un singur strat", - a declarat conducătorul echipei cercetătorilor Yang Yang. "Ne aşteptam că acest produs va ajuta la extinderea gamei de aplicații a celulelor solare, inclusiv prin crearea ferestrelor pentru clădirile rezidențiale și birouri, care generează energia solară cu ajutorul soarelui".

Celule solare transparente, dezvoltate de specialiștii de la Universitatea din California, pot fi de asemenea utilizate pentru a prelungi durata funcţionării autonome a gadget-urilor mobile (telefoane, tablete, laptop-uri). Prin plasarea acestui film pe ecranul device-ului, putem reduce rata de descărcare a bateriei. Apropo, compania Wysips testează deja panourile solare pentru ecrane care vor prelungi termenul de funcţionare a telefonului de la o singură încărcare a bateriei cu 20%.

 

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 22 august 2013 13:59
Vizualizări: 3201

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
108
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
91
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
142
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
103