Fumător este în mod deliberat la sinucidere

/ Vizionări: 4128

Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Acum cativa ani, Parlamentul Republicii Moldova consideră că un proiect de lege care interzice fumatul în locuri publice. Legea a trecut. Astăzi, fumătorii peste tot - în parcuri, în baruri, în staţia de autobuz. Fumat sau nu de fumat - o decizie personala. Dar când vine vorba de starea de sănătate a altor persoane - fumatorilor pasivi, medicii nu pot sta departe. În ajunul Ziua Mondială fără Tutun, medicii de la centrul mamei şi a copilului au decis să reamintească avertismente ale Ministerului Sănătăţii.

O picătură de nicotină poate ucide un cal. Nici o milă şi om. Ministerul Sănătăţii avertizează nostru timid - fumatul dăunează sănătăţii dumneavoastră. Europenii în expresii nu ezitati - fumatul provoacă cancer pulmonar. Si un buchet de diagnostice. Cu toate acestea, fiecare fumator stie despre asta. Şi merge privind sinuciderea în mod deliberat. Şi uciderea - vechi de fum, uneori, poate chiar mai dăunătoare decât activ.

- Daca o mama fumeaza în prezenţa unui copil mic, corpul său absoarbe instantaneu substanţe nocive, se opreşte şi el mănâncă. Un copil nu va avea o cameră în care o mulţime de fum, - spune Galina pulmonologist Guţu.

În fiecare ţară, cu o luptă fumatului în propria cale. Combaterea şi-au unit forţele. Lumea Convenţia-cadru pentru controlul tutunului, Parlamentul a ratificat nostru anul trecut. Cu toate acestea, Republica Moldova şi Comunitatea Europeană şi a părăsit sala de fumat.

- Acest lucru nu afectează. Acum, de fum în cazul în care doresc - pe străzi, în magazine, de transport. În toate locurile publice - crede pulmonologist Galina Guţu.

În Moldova, 46% dintre bărbaţi fum, 17% din femei şi aproape un sfert din adolescenţi. În acest an, Ziua Mondială fără Tutun marcat motto-ul "Tinerii împotriva fumatului." Psihologii spun că tinerii sunt mai receptivi la publicitatea în favoarea tutunului, care este interzis nominal, dar de fapt peste tot. Tinerii ştiu foarte bine ceea ce arata ca un cowboy Malborro. Şi medici, între timp, numit fumat o boală transmisibilă, care operatorul de transport - de publicitate şi sponsorizare ale societăţilor de tutun. Instruiţi tinerilor cu privire la şi să încercaţi şi autorităţile seculare drepte, si biserica.

- Biserica ar trebui cât mai des posibil pentru a vorbi despre acest păcat. Fumat - este un păcat. La spovedanie, trebuie să ne convingem pe oameni să renunţe la fumat - spune Moş Nicolae (Ciobanu).

Ziua Mondială fără Tutun, sărbătorită pe 31 mai, conceput pentru a convinge pe fumători să renunţe la ţigări, pentru cel puţin 24 de ore. După ce a început să fumeze este întotdeauna mai devreme, şi se lasă niciodată - prea târziu.

Svetlana Muntean, Kotin Viaceslav, Vlad KOROBAN
Pe materiale de "Astăzi, în Republica Moldova"
http://www.tv7.md/?page=Society&id=11327&lang=ru&list=4