ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Găinile în grădină – un ajutor de neprețuit




 

Mai deunăzi împreună cu soțul meu am  făcut o vizită lui Anatolii Gordeev. E un arhitect, un  susținător al agriculturii organice și construcției ecologice și în genere o persoană foarte interesantă. El ne-a povestit multe lucruri interesante despre stilul de viață ecologic. Pentru noi a fost o revelație, de exemplu, că un ajutor mare în prelucrarea solului în grădină îl pot oferi…găinile.
"Această idee am cunoscut-o de la Sepp Holzer și Geoffrey Lawton - spune Anatolii. În primul rând, găinile produc compost fin. Geoffrey Lawton le face cotețe speciale portabile din plasă de sârmă, partea sa de jos e la fel făcută din plasă și stă direct pe sol. În coteț ține găini; le aruncă o mulțime de resturi vegetale. Excrețiile găinilor ajung direct pe pământ și astfel se obține îngrășământ foarte valoros.
Sau, în cazul în care găinile sunt ținute liber în grădină (dar îngrădite de zarzavaturile dvs. și culturi cărora le pot aduce pagubă), acestea se scormonesc prin sol și ciugulesc semințe de buruieni, iarbă, larve de molie și alți dăunători; afânează solul, îl fertilizează și-l pregătesc pentru plantare.

Куры – помощники в огороде

După ce am aflat de toate astea, am decis să cumpăr niște găini și să testez această metodă în practică. Și iată am cumpărat două găini de 11 luni cu 80-100 de lei de pasăre și trei găini de 2 luni cu 35 de lei pentru una. Deja din experiența personală vă spun imediat că e mai bine de luat doar păsări mature.  Puii în genere nu trebuie luați – aduc puțin folos, dar e foarte greu să-i crești. Am îngrădit două găini într-un ocol mărginit cu plasă de sârmă, de doi metri lung, lat de un metru și înalt de unu. 

Куры – помощники в огороде

 

Toată ziua găinile erau în ocol, iar pe timp de noapte le închideam în coteț. Dimineața și seara, dădeam fiecărei păsări câte un pumn de porumb, iar ziua mâncau ceea ce găseau în sol sub plasă, le lăsam doar apă.
Țineam ocolul pe un loc timp de o săptămână-două, apoi îl mutam. Iar în rezultat – vedeți și singuri – o porțiune de sol curată de buruieni și gata pentru plantare. Pentru a grăbi procesul e nevoie doar de mai multe găini. E bine să pregătești astfel terenul primăvara, chiar înainte de plantarea culturilor.
O altă tehnică cu găini pe care am încercat-o e următoarea: de trunchiul unui măr am legat găinile de o labă, astfel încât să circule liber în jurul pomului în raza unui metru. Am observat că după ce găinile au stat așa două săptămâni, mărul s-a însănătoșit de putregaiul fructului. Căci cum decurge procesul? Molia depune ouă în fructe, cresc larve, apare putrezirea și mărul cade la pământ, larva întră în sol, apoi din sol apare molia tânără și procesul se repetă și își ia amploare. Găinile prezintă o modalitate de a opri acest proces - o modalitate non-chimică și absolut naturală! 

Куры – помощники в огороде

 

Iar ce ouă îmi fac! Nici nu se pot compara cu cele de la magazin. Pentru că găinile mele au o alimentație naturală, variată și sunt ținute în libertate – ele se ouă mai bine și acestea sunt mai calitative ".
După această povestire, noi împreună cu soțul am decis că la primăvară numaidecît vom lua câteva găini (deși întotdeauna am fost împotrivă să creștem păsări ) – de astfel de ajutori în grădină are nevoie oricine!

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Joi, 30 octombrie 2014 8:55
Vizualizări: 5727

Citiţi de asemenea

În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
75
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
104
Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie. Celebrarea are loc în jurul unei anumite teme: în 2024, te...
77
Dacă doriți să învățați pe cineva, să educați pe cineva și să comunicați pentru ca încrederea să nu scadă, ci să crească...
127