ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gradina de pe asfalt!




 

Ce-am lucart anul acesta? Am facut o gradina intr-o curte generoasa, din pacate pe asfalt, deoarece pamantul a fost acoperit cu ceva timp in urma. Prin primavara ma tot gandeam eu cum as putea face ca sa fiu mai aproape de gradina, sa pot observa ce se intampla zi de zi, iar cum nu puteam sa-mi permit un alt esesc precum cel de anul trecut, am incercat sa gasesc un sprijin in colegi mei de munca. Am fost placut surprins sa aflu ca imi impartasesc gandurile, asa ca am primit unda verde sa ne jucam putin in capatul curtii.

 

Mai intai de toate aveam nevoie de sol, pentru ca dupa cum am mentionat deja nu prea exista asa ceva. In schimb aveam la dispozitie tot molozul de prin curte, adica de pe langa pereti. Au fost cateva dependinte care au fost daramate, iar o parte buna de moloz a ramas pe loc. O curatenie generala a precedat orice alta actiune, dupa care am facut straturile sub diferite forme unde am depozitat pe fund molozul si o multime de metal (fier vechi), m-am gandit ca ar fi o buna sursa de fier pentru plantele ce aveau sa creasca acolo.

 

Огород на асфальте!

 

Am gasit si o fosta macara care era folosita intr-un atelier de mecanica pentru a manevra motoarele si m-am gandit ca ar fi o buna idee daca am integrao in peisaj.

 

Огород на асфальте!

 

Langa un zid care mai statea in picioare am ales sa amplasam un strat pe partea lui sudica, ceea ce s-a dovenit a fi o alegere gresita deoarece soarele incalzea acest strat mai mult decat era nevoie si abia daca au supravietuit peste vara acolo cateva plante de dovleac si fasole cataratoare. Cum udam azi vara parca se si evapora instantaneu.

 

Огород на асфальте!

 

Si mai aveam un strat planuit in plin soare!

 

Огород на асфальте!

 

N-am pus noi pe fapte mari si am facut cateva ture in padurea Hoia dupa frunze si pamant. Ne-am intors cu remorca plina de frunze si cu bena plina de pamant!

 

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

 

Apoi am decis sa incercam o tactica, pe care va sfatuiesc sa nu o urmati pentru ca n-a functionat deloc. M-am inspirat oarecum din teoria straturilor inaltate, insa n-am avut suficiente materiale ca sa urmez sfatul ca la carte, asa ca am improvizat. M-am gandit eu ca daca pun hartie si frunze sub sol ma va ajuta sa inmagazinez apa, insa s-a dovedit a fi o strategie necastigatoare, nu doar ca nu m-a ajutat, dar m-a si incurcat serios.

 

Огород на асфальте!

 

Probabil tactica aceasta ar fi functionat in cazul in care frunzele erau maruntite sau se aflau intr-o stare avansata de descompunere. Ce-am observat intr-un colt unde lasasem o gramada mica de frunze dupa o poaie strasnica m-a facut sa imi dau nseama de greseala. Doar frunzele care se aflau deasupra erau umede pe un strat de sub un centimetru, celelalte erau complet uscate. Se intampla exact ceea ce se intampla pe un acoperis cand acesta este udat, apa se scurge de pe el si nu patrunde prin acesta.

 

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

 

Pe urma a venit timpul sa plantez tot felul de legume. Am semanat direct arpagic, gulii, ridichi de vara si de toamna, mazare, fasole, porumb, cartofi, dovleac, castraveti, iar rasadurile de rosii, vinete, ardei, varza, conopida, brocoli pe care le-am pregatit pe balcon le-am adus tot pe rand. Aici s-a intamplat ceva fantastic. Deja vremea se incalzise considerabil si urmaream prognoza meteo de fiecare data cand urma sa transplantez ceva. Bine inteles ca de 3 ori ca-n povesti zicea ca va ploua urmatoarea zi, eu puneam rasadurile si ce sa vezi, nu ploua si erau temperaturi peste 25 de grade. Cand am ajuns la ultima sarja de rasaduri a venit si ploaia mult asteptata, asa ca am avut noroc si s-au prins.

 

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

 

Se pare totusi ca toropeala nu s-a lasat asteptata in acest sezon si cand a venit udam gradina tot la a doua zi si parca tot era mult prea putin. Dar se pare ca a supravietuit peste aceasta perioada. Aveam timp de contemplat in ora in care stropeam.

 

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

 

Am avut oarecum noroc cu un butoi de 1 metru cub in care am tot stocat apa intreaga vara de la o streasina a vecinilor. Am ramas fara apa doar vreo 3-4 zile la inceputul lunii septembrie, in rest n-am avut probleme. Acum e din nou plin dupa ploile din ultima vreme. Sper ca la anul sa facem o mica sera si sa incerc sa folosesc sistemul acvaponic, cred ca e mult mai eficient. Cei aproximativ 3 metri cubi de apa pe care i-am folosit in acest an pentru a uda gradina, cred ca ar fi fost mult mai productivi intr-un astfel de sistem. Cel mai important lucru in momentul in care va hotarati sa faceti o gradina, e APA. Calculati si faceti anumite predictii pentru ca in caz contrar s-ar putea sa nu va alegeti cu nimic. Nu pot sa nu observ ca in acest an am vazut campuri intregi de porumb uscate. Am facut o scurta vizita in Ungaria in vara si inafara de cateva campuri irigate restul erau complet uscate. La noi inca n-am vazut unu care sa nu fie uscat inca de la inceputuri.

 

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

 

Aici a crecut un pepene galben intre caramizi, dar pe urma l-am scos de acolo si ar trebui sa-l intreb pe Radu daca a fost sau nu comestibil. De abia ieri l-am cules!

 

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

Огород на асфальте!

 

Un cos cu cele ce s-au cules ieri cu ocazia celei de-a doua intalniri Transition Networks la Cluj!

 

Огород на асфальте!

 

Mii de multumiri Simonei si lui Dragos pentru orele suplimentare pe care le-au alocat acestei activitati! Si celorlalti care au ajutat la realizarea acestei gradini in mijlocul citadelei!

 

Autor: Florin Baci

 

 

Sursa: permacultura.ro

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 17 iulie 2013 9:31
Vizualizări: 3804

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
48
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
93
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
61
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
232