ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Gunoiştele din Kiev vor produce energie electrică



Gunoiştele din Kiev vor produce energie electrică

 

Investitorii din SUA intenţionează să investească aproximativ 20 milioane de dolari în gunoiştele ucrainene, şi anume, în proiecte de producere a energiei electrice din biogaz, care se găseşte în plus la poligoane de deşeuri solide. În special, peste câteva luni, în regiunea Kiev va fi lansat unul din aceste proiecte pilot. Acesta este oarecum unic pentru Ucraina, deoarece pentru prima dată în ţara noastră va fi folosită tehnologia de procesare a gazelor depozitate în cadrul unui ciclu complet, la sfârşitul căruia se obţine energie electrică gata pentru utilizare.  Acest lucru va ajuta la rezolvarea problemelor ecologice urgente legate de depozite de deşeuri.

Ucraina produce de la 12 până la 15 milioane de tone de deşeuri municipale solide pe an, fapt care dă motive pentru a vorbi despre existenţa acestui tip de resurse fără deficit. Ca rezultat al descompunerii gunoiului la depozite de deşeuri se evaporă biogaz, compus în principal din metan cu adaosuri de hidrogen sulfurat, dioxid de carbon, de azot, şi altele. Evaporarea metanului în atmosferă este una din sursele majore de gaze cu efect de seră. Mai mult ca atât, inflamabilitatea gazului este foarte mare, şi, în mod repetat, s-au produs cazuri de combustie spontană la depozite de deşeuri din cauza prezenţei acolo a vaporilor de metan. În scopul siguranţei antiincendiare şi ecologice guverne din mai multe ţări efectuează degazarea depozitelor de deşeuri şi utilizarea biogazului prin intermediul unor arzătoare speciale. Cu toate acestea, de ce să ardem inutil ceva ce poate servi ca o resursă de energie?

Mai recent, compania ucraineană "LNC", care a reuşit să atragă capitale americane, a primit permisiunea Comisiei Naţionale de Reglementare pentru Energie
Electrică de a produce electricitate din biogaz de la depozite de deşeuri. Această companie, împreună cu Institutul de gaze, care anterior a proiectat un sistem de utilizare a biogazului din gropi de gunoi, va pune în aplicare  proiecte privind biocombustibil în diferite regiuni ale Ucrainei.

La acest moment s-a început dezvoltarea unui proiect-pilot pentru producerea  energiei din gaze la depozitul nr.5, lângă satul Podgorţî din regiunea Kiev. Este demn de remarcat, că acest proiect va fi implementat în exclusivitate de către investitorii americani. Este deja semnat Acordul privind folosirea biogazului cu SRL"Kievspeţtrans" - compania care deserveşte acest loc.

Pe poligon sunt deja perforate 42 de sonde experimentale pentru extragerea gazelor, care în viitor vor fi unite într-un sistem colector unic. Gazul evacuat va trece prin tubul colector într-un aspirator special, unde el va fi eliberat de particule de praf şi de umezeală. După aceea, gazul purificat va fi ars în motorul cu ardere internă. Punctul final al ciclul - producerea energiei electrice şi transmiterea acesteia la reţeaua electrică.

"Practic, toate companiile care se ocupă de degazarea depozitelor de deşeuri, ard gaze cu flacăra, obţinând un profit, în conformitate cu Protocolul de la Kyoto pentru faptul că inhibă emisiile gazelor cu efect de seră. Compania noastră a decis să meargă mai departe, producând  din biogaz energia electrică suplimentară pentru ţară",- a declarat directorul "LNC" Vladimir Bannov.

Conform ipotezelor lui Bannov, degazarea poligonului nr.5 va duce la reducerea emisiilor de metan în atmosferă cu aproximativ 10 mii de tone pe an. Puterea estimată a primelor proiecte pilot va constitui aproximativ 885 kW, precum şi perioada de recuperare a cheltuielilor -  2-3 ani.

Procesul de pregătire şi de punere în aplicare a proiectului-pilot se petrece sub conducerea personală a preşedintelui Academiei de Ştiinţe din Ucraina, Boris Paton, care a ordonat directorului adjunct pentru activitate ştiinţifică al Institutului de gaze, Alexandru Piatniciko, să asigure sprijinul ştiinţific şi tehnic al proiectului. În plus, având în vedere valoarea investiţiei planificate, proiectul este controlat de către Ambasada U. S.A.

Legislaţia cu privire la tarife "verzi", care este în vigoare în Ucraina, face acest proiect destul de profitabil cât pentru Ucraina, atât şi pentru investitorii străini. Directorul Bannov este sigur că noua versiune a legii privind tarife "verzi", care va fi modificată în această vară, ar putea afecta radical dezvoltarea sectorului de energie alternativă în cadrul economiei naţionale şi va deschide calea pentru investiţiile străine în acest sector .

 

 

Sursa: facepla.net cu link pe fuelalternative

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 06 august 2011 9:30
Vizualizări: 1651

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
154
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
160
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
297
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
176