ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Haine din bambus: moda ecologică sau viitorul industriei textile



Haine din bambus: moda ecologică sau viitorul industriei textile

 


Producerea ţesăturii de bambus s-a  început nu cu mult timp în urmă – primele mostre au apărut acum zece ani. Şi, după ce apăruse, au primit imediat titlul mândru de ţesătură a secolului XXI.  Într-adevăr, stofa din bambus are prea multe avantaje ca să nu aibă toate şansele de reuşită. Cu toate acestea, tehnologiile producerii materialelor lasă de dorit şi pun prea multe întrebări.Vom încerca să examinăm avantaje şi dezavantaje ale ţesăturii din bambus.



Pro

Laudele ţesăturii de bambus pot fi infinite: atât pentru performanţele sale excelente, cât şi pentru pagubele minime aduse mediului înconjurător  la  cultivarea materiei prime pentru producerea acesteia. În plus, creşterea bambusului nu numai că nu aduce prejudicii naturii, ci din contra, este în favoarea ei.

Să începem cu faptul că bambus este o plantă de cea mai rapidă creştere de pe pământ: la fiecare oră înălţimea lăstarilor acestei ierbi unice  creşte, în medie, cu 2-3 cm! În al doilea rând, spre deosebire de bumbac, cultivarea căruia ia prea mult timp, necesită prea multă apă şi resurse umane, şi, de obicei, nu se petrece fără utilizarea pesticidelor, ierbicidelor şi altor substanţe nocive, bambusul creşte practic de la sine şi nu are nevoie de întreţinere. Deci el n-are nevoie de udare suplimentară, de protejarea împotriva insectelor şi de alte activităţi agricole.

Mai presus de orice laudă sunt şi performanţe de exploatare obţinute din ţesături de bambus. Aceasta este uşoară, moale şi are un luciu natural frumos - după aceste calităţi, ea întrece chiar şi mătasele faimoase. Ea, practic, nu se  şifonează. Este surprinzător de rezistentă, la ruperea fibrelor stofa de bambus este comparabilă cu oţel. În plus, ţesătura de bambus nu produce reacţii alergice, nu irită pielea, dar o protejeaza perfect de razele ultraviolete (reflectă 98% de raze dăunătoare), are proprietăţi antibacteriene şi previne creşterea organismelor patogene, a ciupercilor şi acarienilor (pe o fibră de bambus, 70% de  bacterii sunt ucise), şi păstrează aceste proprietăţi antibacteriene chiar şi după o sută de spălări. Şi aminoacizi, conţinute în bambus, sunt benefice pentru echilibrul energetic al pielii, ţesăturile de bambus au efecte antiinflamatorii asupra organismului. Şi asta nu e tot! Fibrele de bambus nu se electrizează şi demonstrează nişte calităţi termostatice excelente, lasă să treacă aerul cu 20%  mai mult , absoarbe cu 60% mai multă umiditate, decât ţesăturile din bumbac, ceea ce înseamnă că hainele, făcute din bambus,  vor rămâne mereu proaspete, uscate şi lipsite de mirosuri neplăcute. Ţesăturile din bambus se vopsec uşor şi perfect păstrează culoarea ...

În general, reprezintă un material ideal, mai ales pentru îmbrăcăminte pentru copii, pentru acei care suferă de alergii, articole sportive, etc.Care sunt obiecţii din partea ecologiştilor faţă de ţesătura de bambus? 


Haine din bambus: moda ecologică sau viitorul industriei textile

Contra

De fapt, aceste obiecţii se referă exclusiv la tehnologii de separare a  fibrelor pentru  producerea ţesăturii din bambus. Aceste tehnologii, în esenţă, sunt două. Una este destul de ecologică, dar necesită un volum mare de muncă şi este costisitoare. Alta – cu folosirea substanţelor chimice nocive, dar permite extragerea  fibrelor de bambus pe scară industrială. 

Modul ecologic de producere a firelor de bambus este similar cu cel folosit pentru obţinerea inului şi a cânepei: tulpinile de bambus se fărâmă, iar enzime naturale le zdrobesc în continuare, permiţând fibrelor să se separe. În antichitate, în aşa mod, fabricau hârtia din fibre de bambus. La folosirea modului industrial  fibrele sunt separate chimic - cu utilizarea alcalinelor, disulfitului de carbon şi acizilor- şi apoi  sunt extrudate (procedeu de prelucrare a materialelor prin deformare plastică, constând în  trecerea forţată a materialului, supus unei forţe de compresiune, printr-o matriţă de formă adecvată – trad.)  cu dispozitive mecanice. Componente chimice, utilizate în acest proces, sunt cunoscute ca provocând o serie de probleme de sănătate, inclusiv tulburări nervoase, ameninţând acei, care lucrează la procesul de producere. În cazul în care, la  combinate unde se produce stofa de bambus, lipseşte  controlul poluării,  ce este foarte tipic ţărilor în curs de dezvoltare  unde se produce marea majoritate a produselor textile din bambus, apare o altă problemă: substantele chimice toxice prin instalaţii de ventilaţie a fabricelor sunt expuse în atmosferă, iar prin intermediul instalaţiilor de evacuare a apei - în arterii navigabile, cauzând astfel prejudicii mediului înconjurător în general.

Anume din cauza aplicării tehnologiilor, descrise mai sus, Biroul Canadian de Concurenţă şi Comisia Federală a Comerţului din SUA refuză să recunoască bambusul ca un  produs  în totalitate natural şi revindică etichetarea a astfel de materiale şi produse din acestea ca fiind "viscoza din bambus”.



Probleme şi soluţii

Modul industrial de producere a  materialelor textile din bambus devine mai ecologic cu utilizarea procedeului  de "ciclu închis", în care în procesul de separare a fibrelor soluţiile sunt refolosite ca să nu fie revărsate în mediul înconjurător. Un alt avantaj al acestei tehnici este o economie semnificativă de energie electrică şi de apă. De asemenea, este important să ţinem minte că produsele din bambus pot fi complet reciclate, arse sau diluate cu alte gunoaie. Deci producerea tesăturilor de bambus, în orice caz,  este mai ecologică în comparaţie cu producerea altor materiale, inclusiv a pânzei de bumbac.

Problema constă în ceea că producerea esenţială a acestor ţesuturi până la ziua de azi este concentrată în China, unde normele ecologice nu sunt prea bine respectate. În plus, la problema producerii industriale se adaugă faptul că, în prezent, datorită cererii mari pentru ţesături de bambus în unele zone ale ţării se efectuează tăierea pădurilor naturale cu scopul înlocuirii lor cu plantaţii de bambus. Mai mult ca atât, mulţi proprietari ai terenurilor agricole, pentru o creştere mai rapidă a bambusului, au început să folosească îngrăşăminte, care transformă  mărfurile rezultante irelevante standardelor ecologice adoptate în majoritatea ţărilor occidentale.

Cu toate acestea, beneficiile bambusului ca materie primă pentru industria textilă depăşesc cu mult dezavantajele procesului de producere, cu atât mai mult, că pentru a remedia aceste deficienţe, sunt deja disponibile şi dezvoltate în continuare diverse metode. Şi de aceea potenţialul ţesăturii de bambus nu poate fi pus la îndoială, şi aceasta rămâne principalul pretendent la titlul de ţesătură a secolul XXI.

Haine din bambus: moda ecologică sau viitorul industriei textile



Verdictul  modei

De  câţiva ani, bambusul este favoritul principal al industriei textile, în general, şi dictatorul tendinţelor modei, în special. Din ţesătura de bambus   şi  din amestec de bambus  cu bumbac  se coasă  lenjerie de pat şi de corp, halate şi rochii de seară şi cele de zi cu zi, se tricotează pulovere  uşoare şi şosete. Din ţesături din amestec de bambus cu lână cos haine şi scurte, fac haine calde tricotate. Fibre de bambus pot fi, de asemenea, utilizate ca un excelent umplutor pentru cuverturi.

Ideea de  utilizare largă  a materialelor ecologice şi organice, inclusiv a bambusului, a fost adoptată în lumea modei mari. În ultimii ani, articolele din fibre de bambus “au strălucit” în colecţiile principalelor creatori de modă.

Haine din bambus: moda ecologică sau viitorul industriei textile

- Bambusul creşte, în special,  în regiunile tropicale şi subtropicale. Fibrele sunt extrase din tulpine de bambus, care prezintă paia lignificată

- La Est, cu bambusul sunt legate numeroase superstiţii şi legende populare. În Japonia, pentru creşterea foarte dreaptă, frunza şi mugurii verzi proaspeţi,  bambusul este recunoscut drept simbol de puritate, iar împreună cu flori de  sacură şi crengile pinului -  unul dintre principalele simboluri ale Ţării Soarelui Răsare. În China  bambusul simbolizeaza longevitate, în India - prietenie. Locuitorii Filipinelor cred, că bambusul atrage bucuria. Conform învăţăturilor Feng Shui, bambusul  este etalonul sănătăţii, longevităţii, este de o mare vitalitate şi rezistenţă la nenorociri.  Ieroglifa chineză, compusă din două beţe de bambus, simbolizează  longevitatea. De pe un hectar se poate obţine aproximativ de 10 ori mai mult de bambus, decât bumbac.
 Plantaţiile de bambus absorb dioxidul de carbon aproximativ de cinci ori mai mult  şi emit oxigen cu 35% mai mult ,decât zonele forestiere obişnuite.

Cu cât mai mult vom purta haine, confectionate din ţesătura de bambus, cu atât mai mari vor deveni plantaţiile acestei plante, ceea ce înseamnă mai puţine gaze cu efect de seră şi mai mult oxygen, eliberat de bambus în atmosferă.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 03 august 2010 15:01
Vizualizări: 16850

Citiţi de asemenea

Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
77
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
52
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
111
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
121