ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Hrăniţi albinele cu miere



 

 

 

Studierea Sindromului de prăbușire a coloniei, o boala misterioasă care afectează (în principal) albinele melifere, ne sugerează că toţi dăunătorii, agenții patogeni și pesticide joacă un rol anumit. Studiul nou atestă că hrana albinelor afectează capacitatea lor de a rezista la cel puțin unii dintre aceşti factori patologici. Albinele colectează unele componente de nectar și polen în stup pentru a asigura activitatea genelor de dezintoxicare, care le ajută să rămână sănătoase.

 

Profesor de entomologie de la Universitatea din Illinois, May Berenbaum, care a condus studiul, a declarat ca multe organisme folosesc un grup de enzime numite citocromi P450 - monooxygenase dependente, pentru a distruge substanţele străine, cum ar fi pesticide şi fitochimicale găsite în mod natural în plante. Profesorul a explicat că albinele, în comparație cu alte insecte, au relativ puține gene destinate pentru a realiza procesul de dezintoxicare.

"Albinele se hrănesc cu mii de tipuri de nectar și polen și potenţial sunt expuse la diferite tipuri de fitochimicale. Cu toate acestea, ele au doar o treime sau o jumătate din lista enzimelor destinate să distrugă aceste toxine, spre deosebire de alte specii, specifică profesorul Berenbaum.

Determinarea, care dintre gene 46 P450 prezente în genomul albinei melifere sunt folosite pentru a metaboliza componentele dietei lor naturale sau pesticidele sintetice, a devenit pentru echipa cercetătorilor lui Berenbaum, problema științifică "tantală".

"Fiecare ramă cu miere (în stupul de albine) diferă fitochimic de la rama următoare, deoarece pentru producerea mierii este folosit nectarul diferit. Dacă nu știm care va fi următoarea hrană, cum sistemul de detoxifiere să înveţe care enzimă să activeze?", - întreabă Berenbaum.

 

Кормите пчел медом

 

Cercetările anterioare au arătat că hrănirea cu miere activează genele de dezintoxicare care metabolizează produsele chimice în miere, însă cercetătorii au vrut sa identifice componentele specifice responsabile pentru această activitate. În acest scop ei au hrănit albinele cu un amestec de zaharoză și pudră de zahăr, numită acadele de albine, adăugând diferite componente chimice în extracte de miere. Ei au descoperit că acidul Kumar P este cel mai puternic agent al genelor de dezintoxicare.

"Am descoperit acest semnal foarte bun, acidul Kumar P, care este prezent în tot ce mănâncă albinele. - El este un fel de monomer, care se converteşte într-o macromoleculă de sporopollenin, formând peretele exterior al grăuntelui de polen. Este un semnal excelent, care comunică sistemelor că în organismul albinei intră hrana și cu ea - potenţialele toxine", - explică Berenbaum.

Echipa sa a arătat ca acidul Kumar P declanșează nu doar gene P450, dar de asemenea şi reprezentanți ai tuturor celorlalte tipuri de gene de dezintoxicare prezente în genomul albinei. Acest semnal poate include de asemenea gene de imunitate ale albinelor codificate împotriva tuturor proteinelor anti-microbiene.

Berenbaum susţine că alte trei componente ale mierii au fost agenți eficienți ai enzimelor de dezintoxicare. Aceste componente, probabil, provin din gudronul de lemn pe care albinele îl folosesc pentru a fabrica propolis, clei de albine care acoperă toate celulele și astupă crăpăturile în interiorul stupului.

 

Кормите пчел медом

 

"Propolis” conține nu numai lipici antibacterieni sau clei, dar şi gene de imunitate. Acesta poate fi curativ și, de fapt, oamenii de asemenea îl folosesc în scopuri medicinale", - adaugă profesorul Berenbaum.

Mulți apicultori comerciali folosesc înlocuitori de miere, cum ar fi sirop de porumb, preparat cu un conţinut înalt de fructoză sau apă cu zahăr pentru a hrăni coloniile de albine. Berenbaum consideră că noul studiu arată că mierea este o "sursă bogată de materiale biologic active, care au o importanță vitală pentru albine".

Ea spera ca testele și dezvoltările ulterioare ne vor descoperi înlocuitorii de miere, care conţin acidul Kumar P, astfel încât apicultorii vor fi în măsură să sporească capacitatea albinelor de a rezista la agenţii patogeni și pesticide.

Cu toate acestea, profesorul nu recomandă apicultorilor să adaugă acidul Kumar P în siropul de porumb cu un înalt conţinut de fructoză și speră că studiul realizat de echipa sa de cercetători va fi utilizat drept bază pentru activitatea viitoare care vizează îmbunătățirea sănătăţii albinelor.

"Dacă aș fi fost apicultor, aş încerca, cel puțin, să hrănesc albinele cu miere pe parcursul unui an întreg, - spune Berenbaum, - pentru că dacă veţi cunoaşte istoria evolutivă a Apis mellifera (albina meliferă de casă), veţi vedea că această specie nu a evoluat hrănindu-se cu siropul de porumb cu conţinut ridicat de fructoză. Este evident că albinele melifere sunt puternic adaptate la consumul mierii ca o parte din hrana lor”.

 

Autor: Biktimirova Nelly

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 20 mai 2013 16:56
Vizualizări: 5020

Citiţi de asemenea

Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
174
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
136
Timelapseul de 300 de zile al creșterii pinului ...
228
Articolul excelent al medicului psihiatru Viaceslav Gusev:Alcoolul - băutura lăsăciilorCând un prieten de afaceri îmi pr...
132