În Europa, numărul de vehicule electrice a crescut în acest an de 1,5 ori!

/ Vizionări: 1122

В Европе в 1,5 раза увеличилось число электромобилей

Numărul de vehicule electrice este în creștere în întreaga lume. Mulți înțeleg că aceasta nu mai este o tendință reversibilă, dar foarte puțini știu cît de repede se dezvoltă. Să ne uităm la exemplul Europei...

În primele nouă luni ale acestui an, europenii au înregistrat 70.000 de vehicule electrice, ceea ce reprezintă o creștere de 53%, dar ponderea lor pe piață rămîne mică în comparație cu numărul total de autoturisme.

PlanIT Valley — primul oras ecologic din Europa
PlanIT Valley — primul oras ecologic din Europa

Asociația Producătorilor de Automobile din Europa (ACEA) a descris situația legată de înregistrarea vehiculelor ecologice pentru primele nouă luni ale acestui an. Astfel, vînzările de vehicule electrice au crescut cu 53,1%, pînă la 70,5 mii, după o creștere semnificativă a vînzărilor pe principalele piețe, scrie automarket.ro.

La nivelul Uniunii Europene, Franța rămîne principala piață de cumpărare a vehiculelor ecologice, acolo fiind înregistrate 18.700 de autoturisme. Cu o ușoară rămînere în urmă, Germania are 16.400 de vehicule, iar pe locul trei se află Marea Britanie – cu 11.000 de unități. Olanda, Suedia și Spania au avut un rezultat bun, dar, la nivel european, Norvegia se menține pe primul loc – cu 23.000 de vehicule electrice.

În același timp, vehicule hibride au fost cumpărate de 79.000 de locuitori ai Uniunii Europene, dintre care jumătate – de cetățeni ai Regatului Unit (22.000 de unități) și ai Germaniei (20.000 de unități).

În Europa vor să facă prietenie cu energia eoliană
În Europa vor să facă prietenie cu energia eoliană

Din păcate, România, în rapoarte, continuă să comaseze electromobilele și mașinile hibride. Cu toate acestea, pe teritoriul statului vecin se înregistrează 97 de autovehicule care folosesc încărcarea electrică, de 4 ori mai multe decît în rapoartele pentru aceeași perioadă din 2016.

Nu în ultimul rînd, vînzările de automobile hibride au crescut cu 60%, pînă la 325.000 de unități, dintre care 1469 au fost vîndute în România, o creștere de 114%.

În același timp, Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) avertizează cu privire la o cotă mică de piață care aparține vehiculelor electrice. În perioada iulie-septembrie 2017, doar o mașină din 60 vîndute a fost hibridă și doar o mașină din 16 a fost ecologică.