Imunitatea de toamnă: pregătirea pentru iarnă

/ Vizionări: 1722

Осенний иммунитет: готовимся к зиме

Pe străzile oraşelor noastre e toamnă. Aceasta încă nu a intrat pe deplin în drepturile sale: încă n-au apărut frunzele aurii, ploi abundente sau vreme rece de toamnă, dar noi toţi sîntem treptat pregătiţi pentru sezonul de friguri de toamnă şi de răcelile de iarnă. Sistemul imunitar este scutul organismului nostru împotriva diferitor infecții şi de acesta depinde sănătatea noastră. Cum să sporim imunitatea în pragul „sezonului răcelilor”?

Mulți specialiști sînt de acord că starea sistemului nostru imunitar în această toamnă poate fi evaluată în două moduri. A trecut vara - perioada de odihnă activă a majorităţii oamenilor, perioada de saturare a organismului cu vitamine şi de creştere a imunităţii cu fructe şi legume.

Toamna la dispoziţia noastră sînt multe posibilităţi pentru pregătirea organismului de sezonul rece:

1) măriţi consumul fructelor şi legumelor, bogate în vitamine naturale;

2) încercaţi să respectaţi un regim alimentar echilibrat - malnutriţia sau mîncarea abuzivă au un impact negativ asupra stării tuturor organelor şi sistemelor, şi sistemul imunitar nu face excepţie;

3) consumați produse lactate, iaurturi. Microflora intestinală joacă un rol important în rezistenţa nespecifică a microorganismului.

4) includeţi în dieta dvs. alimente, bogate în microelemente, inclusiv seleniu şi zinc - cereale, ouă.

Şi, în final, încercaţi să vă odihniți şi să protejaţi organismul de stresuri. Toate studiile arată că, în situaţia de stres se produce o eliberare puternică a hormonilor - adrenalina, catecolamine, substanţe biologic active - citokine. Toate acestea sînt în măsură să exercite un efect deprimant asupra activităţii imunitare şi, prin urmare, la răspunsul organismului în contact cu agenţii infecţioşi.

Menţineţi sistemul imunitar şi acesta vă va răspunde în acelaşi fel în perioada răcelilor de toamnă - iarnă. Fiţi sănătoşi!

 

Sursa: moldovenii.md