În Arctica se deschide aşa numitul «Depozit al Zilei de Judectă» ( Video )

/ Vizionări: 3016

În Arctica se deschide aşa numitul "Depozit al Zilei de Judectă" (Video)

 

În Arctica astăzi se deschide aşa numitul "Depozit al Zilei de Judecată”. Aşa a fost „botezată ” Banca Mondială de seminţe de plante, importante pentru umanitate. Mai există şi un alt nume - "Arca lui Noe". Acest frigider gigantic, în cazul catastrofei globale, a fost construit în zona îngheţului veşnic - în arhipelagul Spitzbergen.

Seminţele vor fi stocate în peşteri gigantice (există trei) la o înălţime de 130 metri deasupra nivelului mării. Ele au fost dăltuite într-o stâncă, astfel încât „arca” nu se teme de inundaţii, cutremure sau bombe.

BBC: Planeta Humană. Arctica (Video)
BBC: Planeta Humană. Arctica (Video)

În acest scop, el şi a fost creat - în cazul unui cataclism mondial. Cum ar fi un război nuclear, schimbările climatice radicale sau coliziunea Pământului cu un asteroid.

În prezent există 250.000 de specii de plante, care sunt cele mai valoroase şi rare. Şi, în general, în această bancă se planifică stocarea a 4.5 milioane de probe.

Carey Fowler, director executiv al Fondului Global de culturi, spune: "Condiţiile în depozit sunt ideale. Temperatura este de 18-20 grade C sub zero. Stocul seminţelor este în siguranţă totală. Eu pot să spun că acest frigider este cel mai sigur din lume. "

Bomba cu ceas ticăie sub gheața Arcticii
Bomba cu ceas ticăie sub gheața Arcticii

Stocul se află în Spitzbergen - 500 de kilometri de Norvegia continentală. În afară de îngheţul veşnic, securitatea "arcului" oferă distanţa acestuia faţă de zonele cu activitatea seismică. De asemenea, este puţină probabilitate, că această zonă va deveni teatru de operaţiuni militare.

Construirea „Depozitului Zilei de Judecată" a fost lansată în luna martie a anului trecut. Costul finanţării proiectului în întregime a fost asumată de Norvegia – costul a ajuns aproape la 10 milioane de dolari.

Per Safeland, Primarul regiunii Spitzbergen a spus: "Noi am săpat aici, în aceşti munţi, mai mulţi ani, în speranţa de a găsi cărbune. Şi toate-s în zadar. Dar acum totul e invers - acest loc a devenit un depozit  mondial. Cred că, locuitorilor noştri le place idea asta”.

Val de frig din Arctica
Val de frig din Arctica

Idea le place nu numai locuitorilor din Spitzbergen. La deschiderea oficială a depozitului în arhipelag au venit prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Şi în total la ceremonie, care va fi în emisie directă, vor participa aproximativ 300 de oaspeţi distinşi din întreaga lume.

 

 

 

Sursă

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137